A- A A+

Novi tragovi istorije na Bedemu dodatni izazov za turiste u Novom Pazaru

Iskopavanja na novopazarskom Bedemu pokazala su da je reč o lokaciji prepunoj svedočanstava, bogatom arheološkom nalazištu. Radove koji  teku planiranom dinamikom obišao je gradonačelnik Nihat Biševac.

„U razgovoru sa stručnjacima jasno je da oni zaista nisu znali na šta mogu da naiđu. Arheolozi već neko vreme sprovode ozbiljna istraživanja i zaista je ovo nalazište svojevrstan dragulj. Grad će nastaviti da pruža podršku u cilju očuvanja kulturno istorijskog blaga na ovim prostorima, za buduće generacije“, poručio je gradonačelnik Biševac.

Direktor Muzeja „Ras“ Fuad Baćićanin ističe da će Bedem nakon veličanstvenog istraživanja imati status najznačajnijeg kulturno istorijskog spomenika Novog Pazara.

„Zajednički nastojimo da istraživanje sprovedemo na najbolji mogući način i u skladu sa svim propisima. Podećam javnost da je reč o osmanskoj arheologiji onoga što je  sukcesivno nadograđivano iz decenije u deceniju, u periodu od 500 godina. Grad u potpunosti finansira ovu fazu istraživanja, ali s obzirom da je reč o ozbiljnom projektu, biće nam potrebna podrška republičkih institucija“, rekao je Baćićanin.

Po rečima arheologa Mustafe Baltića,  nalazište na Bedemu iznenadilo je zaista  i same istraživače.

„Istraživanja potvrđuju činjenicu da prvobitni bedem nije bio na mestu današnjeg zdanja. Pred nama je spomenik iz 18. veka a prethodni je nastao čak jedan vek ranije. To govori da se grad i tada razvijao i živeo određenom dinamikom“, kazao je Baltić, a da su arheolozi na osnovu pronađenih tragova otvorili nova pitanja potvrđuje i Vladan Vidosavljević, kustos arheolog Muzeja „Ras“.

 „Ova iskopavanja će upotpuniti i promeniti određena saznanja o novopazarskoj tvrđavi. Došli smo do potpuno novih saznanja, po prvi put imamo precizno datovane objekte. Našli smo, čišćenjem zidova kule,  novčić iz 1618. godine, što bi moglo da govori o vremenu kada je zdanje podignuto. Otkrili smo i jednu, delimično u zemlju ukopanu zgradu, što se nije znalo ranije. Turistička ponuda će ovim istraživanjima biti znatno bogatija nego ranije“, kazao je Vidosavljević.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops