A- A A+

Arheološka istraživanja u cilju približavanja istorijske uloge bedema

Arheolozi Muzeja “Ras" počeli su da istražuju severni bastion bedema. Do sada su pronađeni vredni ostaci, koji ukazuju na raznovrsnost sadržaja na tom lokalitetu. Istraživanje finansira Grad Novi Pazar.  Gradonačelnik Nihat Biševac, direktor Muzeja“Ras” Fuad Baćićanin i  vd. direktor Muzeja Sarajevo, Adnan Muftarević obišli su bastion.
 
“Grad je, za ova istraživanja, iz budžeta izdvojio 5,5 milona dinara, sa ciljem da očuvamo  Bedem, naše kulturno –istorijsko blago među spomenicima. Želimo da za naredne generacije sačuvamo dragocenosti a arheolozi će svojim radom približiti istorijsku ulogu spomenika ljudima”, rekao je gradonačelnik Biševac, podsećajući da je Novi Pazar muzej na otvorenom i grad sa najviše kulturno –istorijskih spomenika pod zaštitom Unesco -a.
 
Direktor Muzeja “Ras” Fuad Baćićanin istakao je da je ovaj deo nasleđa jedan od simbola Novog Pazara i da mu, koliko je to moguće, treba vratiti stari sjaj.
 
“Cilj Grada i Muzeja jeste da turistima  približe ponudu Novog Pazara, njegove kulturološke temelje."
 
Upravo je na poziv Grada i Muzeja“Ras”u arheološka istraživanja na tvrđavi angažovan i sarajevski Muzej.
“Pazarski bedem je uz tvrđavu sultana Murata IV u Sjenici predstavljao kapiju Bosne u osmansko doba. Vršimo sistematska istraživanja na kompletnom bastion, uz konzervaciju unutrašnjosti objekta I kule na samom bastionu”, kazao je vd. direktor Muzeja Sarajevo, Adnan Muftarević.
 
Podsećamo, krajem maja ove godine Gradsko veće Novog Pazara je usvojilo zahtev muzeja “Ras” i odobrilo sredstva za arhelološko istraživanje na novopazarskoj tvrđavi.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops