A- A A+

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca: "Zahvalni smo gradonačelniku Biševcu"

Generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Bosne i Hercegovine Emir Zlatar, boravio je u Novom Pazaru gde se sastao sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem i zahvalio zbog odluke da plato u ulici Osmog marta ponese naziv po rahmetli Hatidži Mehmedović, predsednici udruženja “Majke Srebrenice”.

“Upravni odbor Vijeća, posebno naša članica Fadila Memišević, koja je predsjednica Društva za ugrožene narode svijeta pri Ujedinjenim nacijama upućuju zahvalnost graonačelniku Novog Pazara. To što plato nosi ime po rahmetli Hatidži, gest je koji približava ne samo Bošnjake bivše Jugoslavije, već šalje sliku svima  koji imaju percepciju o boljoj Srbiji, zemlji spremnoj da se suoči sa onim što simbolizuje Miloševićevu Srbiju”, rekao je Zlatar boraveći u Novom Pazaru.

Zlatar je sa gradonačelnikom Biševcem razgovarao i o podršci koju grad Novi Pazar i sam gradonačelnik mogu da pruže realizaciji projekta izrade enciklopedijskog rečnika bosanskog jezika. U realizaciju projekta već je uključeno Bošnjačko nacionalno vijeće, kao i Bošnjačko vijeće Crne Gore.

“Kada se projekat završi 2024. godine, svi će imati priliku da vide šta je to zapravo bosanski jezik. Rečnik će imati petnaest tomova, osam tomova je već spremno, dva su u izradi. Cijenili smo da grad Novi Pazar kao grad sa najviše Bošnjaka u Srbiji treba da učestvuje u stvaranju kapitalnog riječnika, prvog ovakve vrste”, zaključio je Zlatar.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da je grad imao  obavezu da plato u centru grada nazove poi menu Hatidže Merhmedović.

“Tim činom želeli smo da odamo počast  ženi heroju.  Da se Hatidžino ime i ime svih  nevinih žrtava rata nikada ne zaborave, ali i da se strahote nikome ne ponove”, rekao je gradonačelnik Biševac.

U znak sećanja na Hatidžu Mehmedović, predsednicu Udruženja "Majke Srebrenice" koja je preminula u julu ove godine u Novom Pazaru,  sagrađen je  plato koji  nosi njeno ime.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops