A- A A+

Zajednički do unapređenja uslova za razvoj poljoprivrede

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević sastao se danas u Novom Pazaru sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem. Bogićević je nakon sastanka prisustvovao tribini u organizaciji Poljoprivredne stručne službe i Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja. Bila je to, po rečima gradonačelnika Biševca, prilika da se zajednički identifikuju problemi poljoprivrednika ovog karaja i šta resorno ministarstvo i lokalna samouprava zajenički mogu da učine za razvoj poljoprivrede.

“Prvi put je prošle godine Gradska uprava izdvojila 5 miliona dinara za subvenciju poljoproivrednika na području Novog Pazara , ove godine je to bilo 10 miliona.  Mi planiramo da u budžetu za narednu godinu ta sredstva uvećamo i iskoristili smo ovaj sastanak da predočimo poljoprivrednicima na šta mogu računati u narednoj godini“,  kazao je gradonačelnik Biševac.

Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je lokalnu inicijativu o saradnji na rešavanju konkretnog pitanja ocenilo kao izuzetno pozitivnu.

“Ministarstvo prvi put ide do poljoprivrednika direktno na teren i sluša njihove probleme, priedloge i primedbe. Mi smo na osnovu sugestije Poljoprivredne stručne službe Novi Pazar uvrstili mehanizaciju čija nabavka ranije nije bila predviđena a koja treba ovom području", kazao je pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević, ističući da je zadivljen napretkom Novog Pazara, Sjenice i Tutina u oblasti poljoprivrede. Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  je kazao da je ovo tek početak, a da će se u narednom periodu održati sastanci sa regionalnim agencijama kako bi se iskoristili svi raspoloživi resusri  da se unapredi  poljoprivreda regije.

Pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović  kazao je nakon tribine da je održan vrlo uspešan i  konstruktivan sastanak.

„Mi smo pre dva meseca u ime poljoprivrednika poslali jedan dopis, kojim smo tražili ono što je karakteristično za Novi Pazar, Sjenicu i Tutin, za Pešeter, Rogozno i Goliju, za naš brdsko-planinski deo regije. Tražili smo da pomognemo ljudima da dobiju subvneciju za ono što im treba. Današnji sastanak samo se delimično odnosio na taj deo, a delom se tiče buduće saradnje", rekao je pomoćnik gradonačelnika Nihat Hasanović.

Istaknuto je da se samo saradnjom između ministarstva, lokalne samouprave, poljoprivrednih stučnih službi i ostalih institucija može  doći pozitivnog rezultata koji je vidljiv u ovom regionu.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops