A- A A+

U znak sećanja na hrabru majku Srebrenice otvoren plato Hatidže Mehmedović

U prisustvu velikog broja građana Novog Pazara, članica udruženja “Majke Srebrenice”, uz zvuke islamske duhovne muzike sa stihovima koji govore o genocidu počinjenom u Srebrenici, otvoren je plato u centru grada, nazvan po nedavno preminuloj predsednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović.

Plato su zajedno otvorili gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

Gradonačelnik Biševac je obraćajući se okupljenima, rekao da Novi Pazarna ovaj način ukazuje počast hrabrosti majke Hatidže u borbi za istinu i pravdu. On je gošćama iz Bosne i Hercegovine, članicama udruženja Majke Srebrenice poručio da u svojoj borbi nisu same, da je pored njihovih familija i prijatelji ali i grad Novi Pazar sa svojim građanima.

“Želeli smo na ovaj način da odamo počast majki heroju, ženi borcu za istinu i pravdu. Ovo je priznanje za toleranciju. Grad Novi Pazar je ovim gestom želeo da se nikada ne zaborave žene kao što je rahmetli Hatidža, da se ne zaborave žrtve Srebrenice i sve druge nevine žrtve koje su stradale tokom rata, te da se rat nikada i nikome ne ponovi”, rekao je gradonačelnik Biševac.

"Plato u centru grada poneo je naziv po rahmetli Hatidži Mehmedović što treba da bude primer drugima, ali i potvrđuje izuzetnu hrabrost domaćina , obzirom da je Novi Pazar grad u Republici Srbiji. Mislim da se ovako nešto u Bosni nikada neće desiti, što se desilo danas u Novom Pazaru", smatra predsednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

Centralni deo platoa čini fontana sa cvetom Srebrenice u sredini, nezvaničnim simbolom genocida počinjenog u Srebrenici. Bela boja latica cveta predstavlja nedužnost stradalih, zelena boja koja je u središtu cveta simbolizuje nadu, a 11 latica simbolizuju 11. juli, datum kada jw je genocid počinjen. Idejno rešenje za ovaj projekat uradio je mladi novopazarski projektant Atila Hamidović.

Podsetimo, inicijativu gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca da plato u centru grada ponese ime Hatidže Mehmedović prihvatilo je Gradsko veće, a odluku kojom je ideja realizovana usvojila je Skupština Novog Pazara.

Delegacija Novog Pazara prisustvovala je i dženazi Hatidže Mehmedović u Srebrenici.

Otvaranju platoa “Hatidže Mehmedović” prisustvovali su i predstavnici liste “Vakat je”, koje je predvodio prof. dr Sait Kačapor, te predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednikom Vijeća i nosiocem liste “Samoopredjeljenje” Sulejmanom Ugljaninom, kao i mnogi aktivisti i borci za ljudska prava iz zemlje i regiona, među njima i predstavnici organizacije “Žene u crnom”.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops