A- A A+

Štab za vanredne situacije odbio da usvoji izveštaj Vatrogasno – spasilačke jedinice

Štab za vanredne situacije Grada Novog Pazara održao je vanredne sednicu povodom požara koji se jutros desio u zgradi Bor u naselju Jošanica u kojem su izgubljena dva života.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije, Naser Crnovršanin kazao je da izveštaj Vatrogasno-spasilačke jedinice koja deluje pri Ministarstvu unutrašnjih poslova nije usvojen.

„Izveštaj nije usvojen jer se nije slagao sa izjavama svedoka iz Gradske uprave i iz javnih preduzeća i izjavama građana koji su bili na licu mesta da dobrovoljno pruže pomoć. Konstantnovano je da vatrogasno-spasilačka jedinica nije dovoljno opremljena.“, rekao je Crnovršanin. On se posebno osvrnuo na to da je nadležno ministarstvo odgovorno za opremanje vatrogasno-spasilačkih jedinica: „Ono što je najznačajnije, lokalna samouprava nije nadležna da oprema, obučava i reaguje kad se dese požari. To je po zakonu o Zaštiti od požara isključiva nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, odnosno vatrogasaca. Gašenje požara nije pod nadležnošću gradonačelnika ili grada, već pod isključivom nadležnošću Ministarstva unutrašnjih poslova , ministra, pomoćnika koji je zadužen za vanredne situacije. Ne možemo od Gradske uprave da pravimo vatrogasnu službu, grad hoće da radi ono što može po zakonu.“

Gradski većnik, Fevzija Murić, dao je osvrt na sednicu Štaba za vanredne situacije: „Članovi štaba nisu mogli da se pomire sa činjenicom da nije moglo da reaguje bolje. Izveštaj vatrogasno-spasilačke jedinice nije usvojen. Kroz sve diskusije je konstatovano da ta vatrigasna nije u mogućnosti da efikasno deluje jer nije opremljena adekvatno. Neophodno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova kojem ona i pripada preduzme hitne mere kako bi se kvalitetno i moderno opremili. Neophodno je da ljudi koji se zapošljavaju budu psihički i fizički jaki kako bi mogli adekvatno da odgovore na ovakvu situaciju. Mnogi sugrađani, su ne čekajući da dođu vatrogasne ekipe reagovali i izvlačili ljude. Možda bi tragedija bila i veća da komšije nisu izvukle bar desetak pokretnih i nepokretnih stanara.“ Govoreći o samom izveštaju, Murić je kazao kako je predstavljeno da su vatrogasci došli pred svršen čin kada se požar već razbuktao. „Izjave građana sa lica mesta govore drugačije. Činjenica je da bez građana, bez opreme vatrogasno-spasilačke jedinice koja je došla iz Raške, bez pomoći gradskih javnih preduzeća, posledice bi bile mnoge teže. Treba istaći da su pripadnici policije žustro reagovali i uključili se u gašenje požara.“, zaključio je Murić. Na licu mesta bili su i direktori Opšte bolnice i Doma zdravlja.

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije doneta je odluka o formiranju delegacije koja će razgovarati sa ministrom unutrašnjih poslova i upravnikom za vanredne situacije, kako bi se razgovaralo o ovoj jedinici i situaciji.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops