A- A A+

Novi Pazar deo projekta digitalizacije kulturne baštine

Uključivanjem u postupak digitalizacije kulturne baštine koji bi trebalo da zaživi na inicijativu Matematičkog instituta Novi Pazar bi efikasnije promovisao svoje istorijsko nasleđe.

Gradonačelnik Biševac je, ugostivši ovim povodom direktora Matematičkog instituta Zorana Ognjanovića, istakao da je digitalizacija kulturne baštine dug i ozbiljan proces ali i jednstvena prilika za dugoročan razvoj turizma.

Muzej „Ras“ je konkurisao za projekat izrade virtuelnog muzeja u cilju sveobuhvatne i kvalitetne prezentacije našeg grada, koji je po oceni Evropske komisije izuzetna destinacija Evrope u Srbiji, upravo zahvaljujući bogatom kulturno istorijskom nasleđu. „Sem što ćemo svoje blago predstaviti javnosti na pravi način,digitalizacijom baštine doprinećemo razvoju turizma na ovom području“, istakao je gradonačelnik Biševac, podsetivši na Novi Pazar ima izuzetan turistički potencijal koji će dodatno unaprediti izgradnja novih smeštajnih kapaciteta.

„Kulturna baština je ogledala grada i ljudi koji u njemu žive, zato nam je jako važno da sačuvamo i valjano prezentujemo bogatu istoriju ovog kraja, po kojoj smo jedinstveni ne samo u Evropi, već u čitavom svetu“, rekao je prvi čovek Novog Pazara.

Želju lokalne samouprave da nasleđe sačuva i za buduće generacije u Matematičkom institutu razumeju kao dobru polaznu osnovu u saradnji na ni malo jednostavnom ali važnom projektu.

Direktor Instituta Zoran Ognjanović je u društvu gradonačelnika Biševca obišao Muzej „Ras“ i Državni univerzitet.

„Novi Pazar je jedinstven po načinu i intenzitetu kojim se prepliću kulture, sličnosti i različite mnogih naroda tokom istorije. Biće nam izuzetno drago ako uspemo da pokrenemo postupak digitalizacije ovdašnje kulturne baštine. Digitalizacija bi sve čime se u ovom kraju ponosite učinila dostupnijim mnogim ljudima koji nisu u mogućnosti da u nekom trenutku dođu u Novi Pazar“, kazao je Ognjanović i najavio proces za koji je neophodno puno rada i strpljenja.

Istorijski arhiv u Novom Pazaru je od prošle godine u postupku digitalizacije. Ministarstvo kulture opredelilo je konkursom sredstva za kupovinu neophodne opreme, a prema rečima direktora Zorana Popovića, od Matematičkog instituta očekuju dragocenu stručnu pomoć. Sporazum o saradnji Ministarstva kulture i informisanja, kompanije Telekom Srbija i Matematičkog instituta čiji je cilj digitalizacija kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva potpisan je prošle godine. U saradnji sa lokalnim samoupravama, digitalizacija kulturnih sadržaja kroz razvoj infrastrukture ustanova kulture doprineće većoj dostupnosti i kvalitetnijem predstavljanju najznačajnijih segmenata kulturne baštine u zemlji.

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika