A- A A+

Sajam preduzetništva, finale “Eko festivala” i premijera predstave u istom danu

Kao deo obeležavanja Dana grada u Novom Pazaru je prvi put održan i Sajam socijalnog preduzetništva. Važnu privrednu manifestaciju, u sklopu projekta ”Novi Pazar – novi poslovi”, Gradska uprava je organizovala sa ciljem povećanja zapošljivosti teže zapošljivih kategorija stanovništva, u partnerstvu sa beogradskom Inicijativom za razvoj i saradnju, Regionalnom sandžačkom razvojnom agenicijom SEDA i Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Sajam socijalnog preduzetništva u Novom Pazaru koji je okupio oko 20 izlagača, osmišljen je kao polazna osnova za održivi razvoj preduzetništva koje pospešuje zapošljavanje teže zapošljivih kategorija stanovništva.

Sajam preuzetništva otvorio je koordinator projekta “Novi Pazar – novi poslovi” Fevzija Murić koji je istakao značaj koncepta socijalnog predsuzetništva za pokretanje biznisa i izrazio želju da će u budućnosti ovaj vid poslovanja doživeti procvat u Novom Pazaru.

Kroz projekat “Novi Pazar – novi poslovi” u Novom Pazaru biće osnovana dva socijalna preduzeća, na osnovu već dostavljenih biznis planova, koja će na startu dobiti finansijsku pomoć od po pet hiljada evra.

Istog dana u gradskom parku održano je i finale „Eko-festivala“ u organizaciji Centra za decu i omladinu „Duga“. Deca su različitim stvaralačkim formama poslala poruku iz naslova projekta „Želimo čist grad“. Učestvovali su učenici osnovnih  škola i vrtića. Male čuvare prirode posetio je i pozdravio ih gradonačelnik Nihat Biševac.

Učesnicima su u Centru „Duga“ dodeljene i nagrade u okviru završenog festivala.

Na pozorišnoj sceni Kulturnog centra premijerno je odigrana predstava “Deportacija” režisera Gradimira Gojera koja je rađena po tekstu Željka Vušurovića. Predstava govori o zločinima nad Bošnjacima 1992. godine i drugi je koprodukcijski projekat koji realizuje Kulturni centar.

Uloge su poverene Enveru Petrovciju, Jasni Orneli Beri, Lemani Bećirović, Dariji Badnjević, Dženani Džanković te Vahidu Džankoviću.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops