A- A A+

Povoljnosti za novopazarske graditelje

Investitori stambenih objekata u Novom Pazaru, prema odluci Gradske skupštine, imaju mogućnost da obezbede znatno umanjenje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta ukoliko obezbede dovoljan broj parking mesta.

Cena komunalija se smanjuje za 50 odsto kada investitor obezbedi potreban broj parkirališta, odnosno 75 odsto ukoliko ima više parking mesta od potrebnog broja, a da taj odnos minimalno bude 1:2.

Šefica Odseka prostornog i urbanističkog planiranja Pemba Džanković rekla je radiju Sto plus da su investitori oslobođeni svih komunalnih taksi za podzemne garaže, ostave ili trafostanice.

“Interes investitora, stanara i grada je da svi imaju garažno mesto, a mi dozvoljamo iskorišćavanje 100 odsto parcele pod zemljom. Grad je prepoznao potrebu da se investitori koji poštuju propise na neki način nagrade, odnosno da im damo stimulaciju da taj postupak nastave“, rekla je Džankovićeva.

Ona je dala primer da za prosečnu nadzemnu garažu od oko 1.000 kvadrata, ukoliko nije obezbeđeno dovoljno parkirališta, investitor treba da plati 14 miliona dinara, međutim ukoliko obezbedi potreban broj plaća sedam miliona dinara, a preko potrebnog broja tri miliona, što je velika ušteda.

“Imamo različita iskustva, neki graditelji poštuju propise, izmiruju svoje obaveze, dok ima i onih kojima nije stalo do imidža, ali generalno imamo pozitivne promene. Trenutno nemamo investitora koji nije obezbedio 70 do 80 odsto neophodnog broja parkirališta“, rekla je Džankovićeva.

Podsećamo da su investitori stambenih objekata dužni da plate gradu po 900.000 dinara za svako nedostajuće parking mesto.

Oni su u obavezi da na jedan stan obezbede jedno parkiralište, odnosno na 70 kvadrata poslovnog prostora jedan parking, uz poštovanje ostalih parametara.

Izvor: radiostoplus.com

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika