A- A A+

Raste trend zadovoljstva građana lokalnom samoupravom, pokazuje istraživanje Evropskog Progresa i Cesida

Rezultati istraživanja o zadovoljstvu građana u 34 opštine na jugu i jugozapadu Srbije, koje su finansijski podržale Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES, predstavljeni su u Novom Pazaru.

Istraživanje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) na reprezentativnom uzorku u 34 lokalne samouprave uključene u realizaciju Evropskog PROGRESa. Građani su odgovarali na pitanja kako vide svoju lokalnu samoupravu i kvalitet svoga života kao i koji su pravci i prioriteti razvoja lokalne zajednice.

Istraživači su istakli da prikazani rezultati prikazuju doživljaj građana o bitnim pitanjima koja su postavljena, ali da predstavljaju dobre smernice u kojima lokalna samouprava treba da ide. Ovo je treći istraživački ciklus (prva dva su sprovedena 2010. i 2013. godine) koji je realizovan u ovim opštinama i gradovima, tako da rezultati omogućavaju praćenje trendova u odnosu stanovništva prema svojim lokalnim samoupravama i zajednicama. Ti trendovi pokazuju značajan rast u odnosu na pitanje poverenja u lokalnu samoupravu, zadovoljstvo uslugama koje uprava pruža, informacijama koje građani dobijaju o radu lokalne samouprave. Što se tiče prioriteta razvoja lokalne zajednice, građani su i u ovom ciklusu prepoznali razvoj poljoprivrede kao najbitniji.

Pomoćnik gradonačelnika Emir Ašćerić istakao je da su ovakvi rezultati veoma važni za poboljšanje rada lokalne samouprave. „Gradska uprava želi da njen rad bude što transparentniji i po meri građana. Upravo ovakva istraživanja nam pokazuju šta je ono što smo dobro radili i gde ima mesta za poboljšanje. Izuzetno značajno za nas je i pitanje koje se odnosi na pravce i prioritete lokalne zajednice.“

Foto galerija

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika