A- A A+

Regulacija korita ključ bezbednosti naselja u naposrednoj blizini reka

Aktuelni projekti u vezi sa stanjem reka i korićenjem na području Novog Pazara biće inovirani a neki novi realizovani do 2020. godine,  kazao je danas, obilazeći teren u društvu  gradskog rukovodstva, direktor Javnog preduzeća „Srbijavode“  Goran Puzović.

„Projekti se moraju prilagoditi novom zakonu o izgradnji a do leta ćemo završiti projekat za nastavak regulacije toka reke Jošanice,  početak regulacije Trnavice u zoni generalnog urbanističkog plana (GUP), i nastavak regulacije reke Raške“, rekao je Puzović na terenu.

Uslediće formiranje radne grupe, sačinjene od ljudi  koji vode  grad,  rukovodilaca javnih preduzeća i predstavnika svih drugih nadležnih službi kako bi projekti bili spremni. Već na jesen otvoriće se nova gradilišta na području Novog Pazara.  Sagledavajući stanje na terenu, prema rečima Puzovića, evidentno je da ljudi u pogledu  potencijalne opasnosti od izlivanja reka žive bezbednije, čime je  ispunjen jedan od primarnih zadataka da  se „reke izvedu iz grada“.

Gradonačelnik Nihat Biševac istakao je da je na zadovoljstvo svih građana ali pre svega onih porodica koje žive i svojom nepokretnom imovinom raspolažu u neposrednoj blizini reka u proteklih godinu i po dana  uz podršku „Srbijavoda“ urađeno mnogo konkretnih stvari.

„Nastavkom ukorićenja rečnih korita i privođenjem kraju ovog projekta  bezbednost građana više neće biti upitna, a svedoci smo da je tokom minulih godina usled obilnih padavina i izlivanjem reka mnogo domaćinstava i poljoprivrednih gazdinstava pretrpelo znatnu materijalnu štetu“, rekao je prvi čovek Novog Pazara.

„Očekuje nas rešavanje pravno imovinskih odnosa, procesa  u koji će biti uključeni meštani naselja pored reka, a njima je primarno u interesu da se ovo pitanje privede kraju. U tom smislu ne bi trebalo da ima poteškoća, jer imamo zajednički cilj“, kazao je gradonačelnik Biševac.

Sem zaštite od poplava, korićenje  treba da ljude približi rekama, i omogući im porodične šetnje, vožnju bicikla i druge aktivnosti uz uređene i osvetljene rečne obale. 

Foto galerija

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika