A- A A+

Neophodni zakoni koje je moguće implementirati

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku Misije OEBS-a u Republici Srbiji, započelo je  postupak  javnih konsultacija o radnom tekstu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. U okviru toga, rasprava je održana i u Novom Pazaru, uz veliko interesovanje javnosti, predstavnika  lokalne samouprave, Bošnjačkog nacionalnog vijeća, obrazovnih ustanova, predstavnika civilnog drštva, medija i političara.

Izmene koje nacrt zakona tretira tiču se, prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu Ivana Bošnjaka odredaba koje je Ustavni sud Republike Srbije proglasio neustavnim.

„Ide se prvenstveno na depolitizaciju u funkcionisanju samih nacionalnih saveta, na izmene u načinu upravljanja sredstvima kao i zaokruživanje ovlašćenja ovih tela koja kao  demokratski specifičan segment predstavljaju delove društva odnosno određene zajednice.  Očekujemo da javne konsultacije u odnosu na pripremljen nacrt daju nova konkretna zapažanja i mišljenja od strane predstavnika nacionalnih zajednica. Tekst ne samo da treba da bude zakonski regulisan, već i naš zajednički produkt, kako bi smo regulisali i prava i obaveze države ali i svih drugih segmenata kjoih se ovaj fenomen tiče“, kazao je Bošnjak u Novom Pazaru.

On je rekao i da zakon ne tretira jednu manjinsku zajednicu ili političku grupaciju u Srbiji, već predstavlja pokušaj države da usaglasi što veći broj zahteva a da oni budu deo teksta zakona i deo svakodnevnog života u Republici Srbiji.

„Država poziciju manjinskih zajednica želi da unapredi i kroz druge sistemske zakone, prvenstveno one koji se tiču obrazovanja, kulture i medija, lokalnog upravljanja, demokratskog učešća u donošenju odluka i slično“, zaključio je Bošnjak, ističući da zahtevi bošnjačkog korpusa  jeste moguće kanalisati kroz sistem.

U radu na Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina učestvuju predstavnici svih manjinskih zajednica u Srbiji. Radna grupa očekuje da  konačna verzija teksta bude rezultat maksimalnog kompromisa koji je moguće primenjivati u praksi.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops