A- A A+

Karavan igre primer decentralizacije kulture

Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, realizaciju projekat Karavan igre koji obuhvata 15 gradova u Srbiji.

Karavan igre, čiji je cilj da kroz umetničke, kreativne, a pre svega  interaktivne programe, u 15 gradova u Srbiji predstavi i promoviše umetničku igru, predstavljen je  danas u Novom Pazaru u prisustvu gradonačelnika, direktora Kulturnog centra i gostiju iz Beograda. Karavan inače realizuju Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije “Art Mentor“ iz Lucerna i Ministarstva državne i lokalne samouprave Srbije. U toku četiri meseca, od septembra do decembra, Karavan će imati priliku da vide građani Niša, Kragujevca, Pirota, Subotice, Vranja, Novog Pazara, Negotina, Kraljeva, Vršca, Šapca, Valjeva, Užica, Čačka Zrenjanina i Smedereva.

„Ovo je primer decentralizacije kulture. Naši sugrađani, pre svega mladi, imaju priliku da uživaju u ovom događaju. Grad Novi Pazar će kao i do sada uvek podržavati ovakve projekte i ideje, koji za cilj imaju promovisanje i širenje kulture u našoj sredini“, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac.

Ideja je da Karavan igre u svakom gradu kroz trodnevni program ponudi brojne aktivnosti, približi klasičan balet i savremenu igru svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima, i istovremeno ponudi drugačiji kulturni sadržaj. Najmlađima je data mogućnost  da se uključe u praktične edukativne radionice ili majstorske kurseve, da razgovaraju sa svojim vršnjacima koji pohađaju profesionalne baletske škole u Beogradu i Pančevu, dok su  njihovim  roditeljima stavljeni na raspolaganje  pedagozi i stručnjaci iz ove oblasti.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops