A- A A+

Novopazarski ćilim prezentovan u Staparu

Stapar u Somboru je je od 14. do 18. septembra  bio domaćin „Treće tkačke kolonije“. Na manifestaciji su, na poziv Ambasade Australije a uz podršku grada  učestvovale i članice udruženja “Bazar rukotvorina”, na čelu sa predsednicom Razom Nikšić. Domaćin okupljanja, pored Ambasade bila je “Etno mreža” Sombor.

Šesnaest učesnica iz različitih krajeva Srbije predstavilo je svoje radove iz oblasti tkanja i ćilimarstva, a novopazarskom udruženju uručeno je priznanje za  savladanu tehniku stvaranja specifičnosg staparskog ćilima, koji se, po rečima  predstavnica novopazarskog udruženja, od ostalih  radinosti ove vrste razlikuje po izuzetnoj preciznosti u postupku izrade.

Ćilimarke i čuvari tradicije došli su u Stapar sem iz Novog Pazara i iz Kruševca, Sremskih Karlovaca, Leskovca, Šapca, Pančeva i Negotina.  Sve tkalje u Staparu su tkale motive sa staparskog ćilima, a svoje umeće pokazale su i gošće iz Kiškunhalaša, grada u Mađarskoj poznatog po staroj tehnici izrade čipke.

Etno mreža i grad Sombor, koloniju su organizovali sa namerom očuvanja tradicionalnog ćilimarstva, ali i promocije drugih lokalnih brendova.

Koloniji u Staparu prisustvovali su predstavnici ambasada Australije, SAD-a, Izraela, kao i predstavnici NALED-a, međunarodnih, državnih i pokrajinskih institucija.

Ambasadorka Australije Đulija Fini bila je oduševljena autentičnošću ručne radinosti sandžačkog kraja, a članice udruženja “Bazar rukotvorina” poklonile su joj prsluk napravljen od prekrojene čerge stare čak 80 godina. 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops