A- A A+

Obnovljena OŠ „Stefan Nemanja“ spremno dočekala učenike

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad prisustvovali su početku školske godine u Osnovnoj školi „Stefan Nemanja“ u Novom Pazaru koja je obnovljena zahvaljujući podršci Kraljevine Norveške, Grada Novog Pazara i Vlade Republike Srbije. Ukupna vrednost obnove iznosi 500.000 evra i obuhvata rekonstrukciju krova i grejanja, unutrašnje radove, opremanje učionica i postavljanje fasadne izolacije. Najveći deo radova kompletiran je pre početka školske godine kako bi se nastava odvijala neometano, dok će fasada biti završena do kraja septembra 2017.

„Želim da poručim učenicima – najbolji ste, koristite školu, učite mnogo i stvarajte budućnost! Znam kako je škola izgledala pre obnove, pa mi je drago da je uz našu pomoć doživela procvat. Nadam se da će đaci koji sada pohađaju ovu školu imati priliku da uskoro vide i dalji razvoj Novog Pazara, kroz izgradnju novih puteva i dolaskom novih investicija“, rekao je ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad.

Kraljevina Norveška finansirala je rekonstrukciju krova, kišne kanalizacije, grejanja i fasade sa 360.000 evra kroz projekat koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Novi krov na zgradi škole sprečiće dalje prokišnjavanje i pojavu vlage, dok će energetska efikasnost škole biti uvećana zahvaljujući rekonstrukciji grejanja i prelaska sa mazuta na biogoriva, kao i postavljanjem fasadne izolacije.

„Ovo je jedan od veoma dobrih projekata u Srbiji koji smo realizovali uz pomoć Kraljevine Norveške. Škola je potpuno obnovljena tokom letnjeg perioda, tako da đaci sad mogu da je pohađaju bez ometanja nastave“, rekao je Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Grad Novi Pazar izdvojio je 70.000 evra za radove na unutrašnjem uređenju i nabavku školskih klupa, dok je u obovi školskog enterijera Vlada Republike Srbije učestvovala sa 70.000 evra obezbeđenih preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Ovi radovi obuhvatili su zamenu stolarije, krečenje, obnovu toaleta i instalacija. 

„Ovaj projekat uspešno smo završili zahvaljujući dobroj koordinaciji između republičkih i lokalnih vlasti, kao i finansiranju iz tri različita izvora“, rekla je zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Sandra Nedeljković.

Obnova Osnovne škole „Stefan Nemanja“ u Novom Pazaru unaprediće uslove za učenje i izvođenje nastave za 1.135 učenika i 89 zaposlenih.

„Ovo je veliki dan za našu školu, jer zahvaljujući pomoći velikih prijatelja iz Kraljevine Norveške, sada imamo savremene uslove za nastavu i rad“, rekao je direktor Osnovne škole „Stefan Nemanja“ Edin Dugopoljac.

„Bez podrške Kraljevine Norveške i Vlade Srbije, Grad Novi Pazar ne bi mogao sam da obnovi školu, pa tako duguje veliku zahvalnost“, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops