A- A A+

Tvorci novopazarskog mosta od špageta senzacija javnosti

Na međunarodnom takmičenju u gradnji mostova od špageta u Mariboru, na kojem je ove godine učestvovala 41 ekipa iz devet zemalja, učesnici iz Novog Pazara osvojili su drugo mesto. Ovim povodom je  u Gradskoj upravi organizovan prijem, a u svojstvu domaćina sa njima je razgovarala predsednica Skupštine grada Ifeta Radončić.

„Ovo je jedan u nizu brojnih uspeha mladih na koje smo ponosni. Želimo da u okviru mogućnosti pružimo podršku i doprinos daljem napredovanju kreativnih, uspešnih  ljudi. Podržaćemo sve dobre ideje jer je zadovoljstvo dokazati daje naš grad sve češće u fokusu javnosti zbog postignutih rezultata na polju nauke, umetnosti i sporta, a sve manje po lošim vestima“, kazala je Radončićeva ovim povodom.

Most novopazarske ekipe težak je tek nešto preko jednog kilograma, a valja napomenuti da je isti ti osvojio i zavidno četvrto mesto za dizajnersko rešenje mosta.

Studenti su jednoglasni u konstataciji da je bilo puno odricanja tokom rada na projektu, ali da je, nakon svega vredelo truda.

Prema pravilima takmičenja, pobeđuje ekipa koja u zadanim dimenzijama sastavi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje.

Takmičari su u gradnji mostova smeli da koriste samo špagete i lepak, a izdržljivost konstrukcije proverava se na više tačaka.

Iako zvuči čudno, konstrukcije od testenine mogu izdržati veću težinu nego što misle laici, pa je tako tročlana ekipa mariborskih studenata građevinarstva na svoj most, a da nije popustio, uspela da stavi 89,5 kilograma tereta. Zato su osvojili prvo mesto.

Most ekipe iz  Novog Pazara izdržao je opterećenje od 78,4 kilograma.

Ove godine nije srušen prošlogodišnji rekord kad je pobednički most, takođe rad mariborskih studenata, izdržao čak 105 kilograma.

Takmičenje koje su pre osam godina pokrenuli studenti mariborskog fakulteta za građevinarstvo, postalo je tradicionalno i međunarodno, a ove godine se odazvala 41 ekipa mladih iz Bosne i Hercegovine, Češke, Egipta, Hrvatske, Latvije, Poljske, Slovenije, Srbije i Turske.

Organizatori tvrde da sve veće zanimanje studenata za ovo neobično takmičenje proizlazi iz mogućnosti da se teorijska znanja iz fakulteta i građevinskih škola provere u praksi, ali da se radi i o dobroj prilici za druženje.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops