A- A A+

Delegacija grada u poseti Azerbejdžanu

Gradonačelnik Nihat Biševac sa svojim saradnicima proveo je nekoliko prethodnih dana u poseti Republici Azerbejdžan.

Poseta je plod dobre i intenzivne saradnje sa ambasadom Azerbejdžana u Srbiji,a sve u vremenu kada su odnosi dve zemlje i predsednika na najvećem nivou u istoriji.

U toku trodnevnog boravka u ovoj srednjo-azijskoj republici zvaničnici grada su realizovali nekoliko veoma bitnih sastanaka u tri ministarstva.

U toku prvih razgovora u Ministarstvu ekonomije, gde je domaćin bio zamenik ministra, gradonačelnik i saradnici razgovarali su o važnosti sve boljih odnosa dve zemlje. Na sastanku je istaknuto da Novi Pazar sebe svakako prepoznaje kao grad koji bi značajno mogao doprineti toj saradnji. Tema razgovora je bila i potencijalna mogućnost otvaranja tržišta Azerbejdzana za privrednike iz Novog Pazara, posebno iz oblasti infrastrukture, nameštaja i prehrane. Zvaničnici Ministarstva ekonomije uputili su i poziv privrednicima iz Novog Pazara na biznis forum koji će krajem aprila biti održan u Beogradu.

Delegacija grada svoju posetu je nastavila sastankom u Kulturno muzejskom centru Heydar Aliyev sa predstavnicima Ministarstva kulture. Gradonačelnik je u razgovoru sa zamenicom ministra kulture još jednom istakao kako je to oblast saradnje u kojoj su rezultati odmah vidljivi i da je želja grada da u narednom periodu intenzivira razgovore kako bi zajednički projekti o kojima je bilo reči bili realizovani u što skorijem roku. Još jednom se zahvalio i na donaciji koju je Republika Azerbejdžan dala za Kulturni centar i istakao da je ta donacija obeležila početak obnavljanja, ove danas izuzetne građevine. Zvaničnici ministarstva izrazili su želju da otvore Azerbejdzanski kutak u zgradi Kulturnog centra u Novom Pazaru.

Serija sastanaka u Azerbejdžanu okončana je razgovorima u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja. Predstavnici grada bili su u prilici da se upoznaju sa radom naprednog uslužnog centra i da u razgovoru sa zamenikom ministra i direktorom IT centra razgovoraju o potencijalnoj saradnji u oblasti IT-a i socijalnih usluga. Načelno je dogovorena i dalja saradnja sa regionalnim inovacionim centrom u Novom Pazaru koja bi u narednom periodu trebala da se odrazi u vidi posete naših IT stručnjaka Azerbejdzanu.

Gradonačelnik je takodje izrazio i veliku zahvalnost ambasadoru Azerbejdzana u Srbiji gospodinu Khamilu Hasijevu kao i ambasadoru Republike Srbije u Azerbejdžanu gospodinu Draganu Milosavljeviću na izuzetnom trudu i želji da se ova poseta realizuje i da befeniti budu što pre vidljivi.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops