A- A A+

Sporazum o izgradnji vrtića u Novom Pazaru i Petrovcu na Mlavi

Ministar prosvete Branko Ružić potpisao je danas sporazum sa čelnicima Novog Pazara i Petrovca na Mlavi o izgradnji dva nova vrtića u tim mestima istakavši da će time biti obezbeđeno ukupno novih 470 mesta za mališane, a da je Ministarstvo prosvete za te projekte obezbedilo okvirno 410 miliona dinara.

“Ovi sporazumi potvrđuju nameru i želju da zajedno radimo na izgradnji još dva nova vrtića. Predstoji izbor izvođača radova i mislim da će radovi otpočeti na proleće ove godine. U narednom periodu osim Novog Pazara i Petrovca na Mlavi u planu je izgradnja objekata u Ćićevcu, Leskovcu, Čačku , Alibunaru, Kragujevcu, Aranđelovcu, Prijepolju i Aleksandrovcu”, najavio je Ružić prilikom potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije.

Istakao je da je strateško opredeljenje Vlade Srbije i Ministarstva prosvete da se približe, kako je kazao, idealu ukidanja takozvanih lista čekanja za upis u vrtiće.

“Cilj Ministarstva prosvete je da imamo povećanje obuhvata dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. Izgradnja novih i proširenje postojećih kapaciteta predškolskih ustanova će omogućiti da se ovaj cilj i ostvari. Ministarstvo prosvete uz podršku Švedske banke i projekta “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje” ulaže u izgradnju i dogradnju vrtića, čime se po planu obezbeđuje 11.000 novih mesta za mališane, a time se otvaraju i nova radna mesta za zapošljavanje u vrtićima”, rekao je Ružić. Ministar je kazao da su do sada završeni objekti u Doljevcu, Žitorađi, Sremskoj Mitrovici, Vladičinom Hanu i Loznici.

“Obezeđeno je samo u ovim opštinama 510 novih mesta za decu predškolskog uzrasta. Trenutno su u fazi izgradnje objekti u Merošini, Prokuplju, Tutinu , Šidu i Smederevu, kao i dva objekta u Kruševcu gde se radi dogradnja i oni su u finalnoj fazi realizacije”, rekao je Ružić. Naglasio je da je važna saradnja koja se uspostavlja s lokalnim samoupravama.

“Lokalne samouprave brinu o mreži i uslovima u vrtićima. Za izgradnju vrtića udružujemo snage. Ministarstvo finansira izgradnju i opremanje, a lokalne samouprave obezbeđuju zemljište i komunalnu infrastrukturu, dozvole i nadzor”, rekao je Ružić. Dodao je da su ustanove predškolskog vaspitanja i obrazovanja važne posebno jer se u njima najviše radi na izgradnji ličnosti deteta , sticanju radnih navika i usvajanju vrednosnog sistema. Ružić je istakao da je Ministarstvo prosvete, pored učešća u izgradnji novih objekata, u saradnji sa Fondacijom “Novak Đoković”, adaptiralo i opremilo 180 novih soba za vaspitno -obrazovni rad, uglavnom u seoskim i prigradskim sredinama.

“Zahvaljujući ovome upisano je više od 3.600 dece, koja do sada nisu pohađala predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Do kraja 2024. godine planirano je opremanje još oko 100 soba za još 2.000 mališana”, rekao je Ružić. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac zahvalio se minstru Ružiću i Vladi Srbije i istakao da je ovo izuzetno značajan projekat za Novi Pazar, te da će izgradnja vrtića rasteretiti listu čekanja za upis u vrtiće, na kojoj je trenutno 500 mališana u tom gradu.

Dodao je da je planirano da novoizgrađeni objekat ima 1.600 kvadrata i da bude savremeno opremljen. Predsednik Opštine Petrovac na Mlavi Dušan Nedinić kazao je da u tom mestu između 110 i 120 mališana čeka na upis u vrtić i da će izgradnjom novog objekta taj problem biti rešen. Zahvalio se na podršci Ministarstvu prosvete, istakavši da je ovo najbolji novogodišnji poklon koji je opština na čijem je čelu mogla da dobije.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops