A- A A+

Na inicijativu Gradske uprave i JKP toplane nastavak saradnje sa nemačkim KFW-om

Predstavnici nemačke razvojne banke KFW na čelu sa menadžerom energetskog sektora Oliverom Jungerom i projektnim koordinatorom za energetiku u KFW Beograd Matijom Tadićem posetili su grad Novi Pazar i sa predstavnicima gradske uprave i JKP toplana razgovarali na temu proširenja kapaciteta novootvorene toplane na biomasu i gas.
 
Naime, zbog povećanja zahteva za priključenje od strane investitora ali i od domaćinstava a uzrokovano energetskom krizom koja je u jeku pojavila se potreba za proširenjem kapaciteta gradske toplane. Na osnovu izdatih uslova za priključenje ali i interesovanja građana pretpostavlja se da instalisana snaga novog postrojenja već za par godina neće biti dovoljna da podmiri potrebe konzuma. Izmeštanjem toplane u industrijsku zonu poraslo je i interesovanje privrednih subjekata čiji objekti se nalaze u neposrednoj blizini toplane a greju se na neefikasna fosilna goriva ili na električnu energiju.
 
Razgovaralo se o tehničkim detaljima samog projekta ali i o načinu finansiranja i naglašena spremnost vlade Nemačke da kao i u prethodnom projektu odobri deo sredstava koji bi se kao koristio kao grant ali i o spremnosti ministarstva energetike da jednim dijelom uz grad Novi Pazar sufinansira ovaj veliki projekat.
 
Delegacija KFW-a je obišla i novootvorenu toplanu i sa oduševljenjem konstatovala da je sve izvedeno na najvišem mogućem nivou te da će svakako preporučiti nastavak projekta.
Po dinamičkom planu aktivnosti novi deo toplane bi bio pušten u rad do oktobra 2025. godine.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops