A- A A+

Grad i Fondacija Ana i Vlade Divac pokrenuli revolving fond za podršku poljoprivrednicima

Fondacija Ana i Vlade Divac, grad Novi Pazar i Regionalna razvojna agencija Sandžaka (SEDA) pokrenuli su danas Fond za podsticaj razvoja poljoprivredne i prehrambene proizvodnje u Novom Pazaru. Ugovor o saradnji su potpisali gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, Ana Košel i Samir Kačapor, direktor SEDA. Osnivanje ovog inovativnog fonda podržao je Projekat velika mala privreda koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi ACDI/VOCA.

Kroz partnerstvo grada Novog Pazara i Fondacije Ana i Vlade Divac, obezbeđena su podsticajna sredstva u ukupnom iznosu od 6 miliona dinara, namenjena razvoju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje. Fondacija Ana i Vlade Divac kroz Projekat velika mala privreda je donirala 1 milion dinara dok je grad Novi Pazar uložio 5 miliona dinara. Regionalna razvojna agencija SEDA će upravljati sredstvima i aktivnostima fonda.

Fond za podsticaj razvoja poljoprivrede i prehrambene proizvodnje u Novom Pazaru je deseti po redu osnovan do sada uz podršku USAID-a. Od 2020 pokrenuti su fondovi u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju Užicu, Brusu, Dimitrovgradu i Velikom Gradištu.

“Revolving fondovi su osmišljeni da pomognu malim uzgajivačima i proizvođačima na lokalnom nivou koji imaju otežan pristup komercijalnim kreditima. Zato poručujem svim poljoprivrednim proizvođačima koji nas slušaju danas da razmisle da li bi fond mogao da im pomogne da prošire ili unaprede svoj mali biznis", izjavila je Bruk Ajšam, direktorka misije USAID-a Srbiji.

„Grad je i prethodnih godina pomagao razvoj poljoprivrede.U poslednjoj budžetskoj godini je izdvojeno 15 miliona dinara. Formiranjem  fonda biće opredeljeno  6 miliona dinara upravo za pomoć poljoprivrednicima koji će moći da dobiju beskamatna sredstva, sa grejs periodom od godinu dana, kako bi pospešili proizvodnju. Zahvalnost upućujem direktorki USAID-a ali i organizaciji na svemu što je u proteklom periodu učinjeno u cilju doprinosa razvoju poljoprivrede. Program USAID za narednu godinu u svom fokusu ima upravo razvoj poljoprivrede i preduzetništva sa jačanjem pozicije žena i mladih što je izuzetan doprinos našim naporima da te dve grane razvijamo", poručio je Nihat Biševac gradonačelnik Novog Pazara.

Direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka Samir Kačapor naglašava da lokalna zajednica i agencija SEDA  osluškuju potrebe poljoprivrednika i prema tim potrebama kreira projekte.

«Na osnovu predloga i ideja korisnika pišemo projekte kojima apliciramo kod domaćih i inostranih donatora i naša uspešnost je 99 odsto. Zahvaljujem USAID – u na višegodišnjem pružanju najrazličitijih oblika pomoći našem kraju. Radili smo zajedno između ostalog i studiju izvodljivosti za biomasu, a za potrebe nove gradske toplane koja će danas zvanično biti puštena u rad. Zajednički su projekti zaštite sjeničkog sira i različitih loklanih i regionalnih proizvoda, kao i na podršci preduzetništvu. Uz USAID, Fondaciju Ana i Vlade Divac, zahvalnost ide i gradu Novom Pazaru, uz želju da pozovemo sve poljoprivrednike da se u februaru prijave za beskamatna sredstva», kazao je Kačapor, istićući da će svi poljoprivrednici koji pre predviđenog roka vrate dobijena sredstva, od grada dobiti dodatne subvencije.

„Fondacija Ana i Vlade Divac 2020. godine pokrenula je projekat Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede sa ciljem da se stvore nove mogućnosti za finansiranje poljoprivrednika, i zajedničkim ulaganjem lokalnih samouprava i Fondacije obezbede podsticajna sredstva za poljoprivrednike. Specifičnost ovih fondova je u tome što su daleko fleksibilniji u odgovoru na potrebe za finansiranjem u odnosu na druge programe podrške poljoprivrednicima, kao i u održivosti rešenja. Ovim putem poljoprivrednici i mali tradicionalni proizvođači, koji inače teško dolaze do novca neophodnog za proširenje proizvodnje, konačno mogu da obezbede potrebna sredstava na transparentan i jednostavan način“, izjavila je Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

„Velika mala privreda je potogodišnji projekat koji finansira USAID i koji će se sprovoditi  od 2022. do 2027. godine u Srbiji, sa ciljem da se unapredi  poslovanje, izvoz i investicije malih i srednjih preduzeća u sektorima poljoprivrede i mašinske industrije. Osnivanje inovativnih revolving fondova, u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i lokalnim samoupravama, je način da se u odsustvu mikrofinansijskih institucija i štedno-kreditnih zadruga, malim poljoprivrednim proizvođačima obezbedi inicijalno finansiranje za unapređenje i povećanje proizvodnje na njihovim gazdinstvima”, izjavio je Aleksandar Pavlović direktor Projekta velika mala privreda.

Sredstva iz fonda biće podeljena putem Konkursa i namenjena su podršci poljoprivrednicima i udruženjima koji se bave proizvodnjom i preradom hrane na teritoriji grada Novog Pazara, čime se obezbeđuje pristup beskamatnim sredstvima za investiranje u novu opremu, sertifikovano seme, plastenike, kultivatore, sisteme za navodnjavanje i ostalu opremu kojom se može unaprediti kvalitet i kvantitet proizvodnje.

Konkurs za zainteresovane poljoprivrednike i udruženja proizvođača i prerađivača hrane biće otvoren u februaru 2023. godine na sajtovima SEDA i Fondacije Ana i Vlade Divac.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops