A- A A+

Radovi na toplovodu teku po planu

Napreduju radovi na izgradnji toplovoda u Novom Pazaru. Ekipe su trenutno angažovane u neposrednoj blizini autobuske stanice gde se obavlja mašinska montaža toplovoda. Radove su danas obišli predstavnici Grada Novog Pazara, gradonačelnik Nihat Biševac i njegovi saradnici.

Prema rečima gradonačlenika Novog Pazara Nihata Biševca intenzivno se radi, tako da će do početka oktobra ovaj posao biti završen. Upredo se radi i na izgradnji toplane na biomasu čijim će stavljanjem u funkciju, oktobra ove godine, postojeća toplana u centru grada prestati da radi. Time će biti  eliminisan i jedan od najozbiljnih zagađivača vazduha.

”Danas smo razgovarali sa angažovanim ekipama. Radovi sada ulaze u deo koji je uža gradska zona, sve će zbog saobraćaja biti malo teže i komplikovanije, zato molim učesnike u saobraćaju za puno razumevanje, naročito ako se ima u vidu koliko je ovo važan  projekat. Finansijska vrednost toplane je preko sedam miliona evra, ovog toplovoda je oko 1.600.000 evra, i reč je o veoma kompleksnom projektu. Izvođači izvanredno obavljaju posao čak i pre roka, za sada sve ide planiranom dinamikom i verujemo da će toplana startovati sa početkom grejne sezone a njen značaj je višestruk, jer pre svega izmeštanjem toplane iz centra grada postižemo znatno manje zagađenje. Podsećam da će nova toplana koristiti ekološka goriva, biomasu i gas gde je zagađenje u 99% manje. Toplana je locirana van grada, tako da je u svemu tome višestruka korist. Takođe, u svetlu porasta cena nafte i naftnih derivata, mi ćemo imati stabilno snabdevanje energentom koja nam je u svakom trenutku dostupna” kazao je gradonačelnik Biševac.

Odgovorniizvođač mašinskih radova na toplovodu u Novom Pazaru, Slobodan Torlak, inače predstavnik firme Termouniverzal iz Beograda, koja izvodi mašinske radove kazo je da radovi teku unapred predviđenom dinamikom. Radnike ne remeti ni pojačana frekvencija saobraćaja uobičajena za letnje mesece.

”U toku je mašinska montaža toplovoda. Radnici trenutno trade na povezivanju cevi kroz koji će ići toplovod. Posle autobuske stanice ulazimo u glavu Ulicu Stefana Nemanje i do mesta gde se stara toplana prespaja sa postojećim  toplovodom” kazao je on.

Građevinske radove na toplane i toplovodu izvodi novopazarska firma H.S Iskop gradnja.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops