A- A A+

Delegacija grada Novog Pazara i ove godine u Srebrenici

I ovog 11. jula delegacija Grada Novog Pazara prisustvovala je dženazi u Memorijalnom centru Potočari.  Pored gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca,  dženazi u Potočarima prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika  Nihad Hasanović, odbornici u novopazarskoj Skupštini Mirza Bektović, Vahidin Melajac i Fahrudin Đekić, član kabineta gradonačelnika Rifat Redžović.
U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari klanjana je dženaza i obavljen ukop za 50 žrtava genocida počinjenog u leto 1995. godine u Srebrenici. Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.
 
Pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović istakao je  značaj suočavanja sa prošlošću kao osnovni preduslov za jačanje mira, stabilnosti i pomirenja među narodima.
U Novom Pazaru i ostalim opštinama Sandžaka svake godine 11. jul protiče  praćen posebnim emocijama, tugom i dovama za milost šehidima, uz poruku “Da se više nikada i nikome ne dogodi genocid”. Godinama unazad, 11.jul u Novom Pazaru obeležava se i kao Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, a  na osnovu odluke Skupštine Novog Pazara iz 2015. U ugostiteljskim objektima i na javnim mestima nema muzičkih događaja.
Podsetimo, u Novom Pazaru  je 2018. godine otvoren plato u centru grada, nazvan po predsednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović. Plato su tada zajedno otvorili gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac i predsednica Udruženja “Žene Srebrenice”, Hajra Ćatić.
 
Centralni deo platoa čini fontana sa cvetom u sredini, nezvaničnim simbolom genocida počinjenog u Srebrenici. Bela boja latica cveta predstavlja nedužnost stradalih, zelena boja koja je u središtu cveta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizuju 11.  jul. U nekoliko navrata gošće Novog Pazara bile su upravo majke Srebrenice, koje o ovom gradu govore kao o svojoj drugoj kući. Podsećamo, Grad Novi Pazar  je, odlukom Gradskog veća, finansijski podržao izgradnju doma za majke Srebrenice u Potočarima. Grad će sa 40 860 eura finansirati izgradnju jednog objekta u sklopu doma. Majke Srebrenice imaće u tom domu svu potrebnu negu i pažnju dvadest četiri sata, imaće sve neophodne uslove.
Zvanična delegacija Novog Pazara ali  mnogi Novopazarci, svake godine prisustvuju dženazi u Potočarima. Odlasci do Potočara su organizovani i besplatni, kako bi što već broj ljudi koji žele proučio dovu i prisustvovao dženazi šehidima u Srebrenici.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops