A- A A+

Skupština o rebalansu budžeta, bratimljenju sa Bursom i egipatskim Damijetom

Skupština Novog Pazara usvojila je prvi rebalans budžeta za ovu godinu čime je postignuta saglasnost o kreditnom zaduženju.
Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac pojasnio je da potencijalni kredit neće ugroziti funkcionisanje lokalne samouprave. Novac će biti utrošen za kapitalne investicije.
 
“Pred vama je rebalans za 2022. godinu do kog je došlo jer je nemoguće predvideti sve okolnosti koje se dese u jednogodišnjem periodu. Suočeni smo bili sa periodom korone a potom i aktuelnom globalnom ekonomskom krizom koju je izazvao rat u Ukrajini. Cene enrgenata su znatno skočile a podizanje kredita potrebno je da bi se realizovali planirani projekti. Zaduženost lokane samouprave od 7 procenata dopušta podizanje kredita u trenutku kada je neophodno premostiti posledice svetske krize. Od predvidjenog iznosa, 165 milona namenjeno je za asfaltiranje, putnu infrastrukturu a 131 milon za kanalizacionu i vodovodnu mrežu sa ciljem da gradjanima obezbedimo bolje uslove za život. Kreditiranhem se ne postavlja se pitanje funkcionisanja lokalne samouprave, jer je zaduženje od 13 odsto u odnosu na mogućih 50 procenata, koliko je realan kapacitet, prihvatljivo", rekao je gradonačelnik Biševac, podsećajući da je u protekle četiri godine Novi Pazar na vrhu liste najtransparentnijih lokalnih samouprava.
 
Pred odbornicima su se našli i predlog odluke o uspostavljanju saradnje bratimljenju između grada Novog Pazara i grada Damijeta – Arapska Republika Egipat kao i Predlog odluke o bratimljenju između Novog Pazara i Burse.
Usvojen je i predlog o davanju saglasnosti na Odluku Nadzornog odbora o izmeni cena usluga JKP „Parking servis“ Novi Pazar.
 
Na dnevnom redu našao se predlog godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Novog Pazara za 2022.godinu, predlog o određivanju nadležnog organa za sprovođenje postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Novog Pazara, predlog o izmeni i dopuni Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina, ali i o naknadama za korišćenje javnih puteva i javnih površina na teritoriji grada Novog Pazara.
 
Skupština je usvojila ostavku  Emira Spice, vršioca dužnosti direktora  Javnog preduzeća "Parking servis. Za VD direktora tog preduzeća izabran je Nermin Ljajić.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops