A- A A+

Uručeni ugovori za izgradnju Smart city centra

U Novom Pazaru će, najkasnije do kraja juna ove godine početi izgradnja Regionalnog inovacionog startap centra – Smart City centra, u kojem će se sprovoditi obuke i programi za mlade, u oblasti izrade inovacionih rešenja za digitalizaciju javne uprave na teritoriji  grada.
 
Cilj projekta je osnivanje što većeg broja start up kompanija koje će razvijati inovaciona rešenja u oblasti digitalizacije u javnom sektoru, što će doprineti zapošljavanju i sprečiti odliv mladih iz Novog Pazara i regiona. Ugovore o izgradnji objekta gradonačelniku Novog Pazara Nihatu Biševcu uručio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.
"Smart city centar pripada Novom Pazaru, koji je u za nekoliko godina od nerazvijene zajednice postao primer razvoja u turističkom, tehnološkom, ekonomskom i svakom drugom smislu i pravi regionalni centar. Odlično lokalno rukovodstvo ima viziju i zaista grad zaslužuje da postane digitalni centar“, poručio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.
Smisao je, prema rečima ministra, da mladi osnivanjem svojih inovacionih i startup kompanija nastave tendenciju razvoja ovog kraja.
 
„Upravo je ideja da im korišćenje novih tehnologija omogući i olakša saradnju sa partnerima, ne samo u zemlji i regionu, već u čitavom svetu. Siguran sam da će izgradnjom autoputa Novi Pazar steći još značajnije pozicije na digitalnom tržištu Evrope, jer je univerzitetski grad  i grad mladih, sa izuzetnim mogućnostima. Upravo sporazumom koji potpisujemo danas, Novi Pazar dobija, za izgradnju smart city centra 45 miliona dinara“, poručio je ministar Nenad Popović, podsećajući da Srbija i Grad Novi Pazar žele da ulažu u mlade generacije. Prema njegovim rečima, Novi Pazar će  kroz nekoliko godina imati sve predispozicije za izgradnju naučno tehnološkog parka.
 
Gradonačelnik Nihat Biševac je uveren da je Smart city centar pokretač ekonomskog razvoja u budućnosti.
„Pre dve godine, kada smo otvorili inovacioni centar, nismo očekivali ovakve rezultate. Trenutno je u oblasti inovacija na obuci 140 mladih ljudi, osnovano je 8 startup kompanija i što je najvažnije Ministarstvo za inovacije je prepoznalo naše potrebe i kapacitete. Lokalna samouprava će uvek podržati projekte ovakvog tipa jer su oni ne samo budućnost našeg kraja već i čitave zemlje.  
Projekat izgradnje Smart city centra vredan je  75 miliona dinara, od čega je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj obezbedilo 45 miliona. Grad Novi Pazar, kao nosilac projekta sufinansira izgradnju. U pitanju je
multifunkcionalan tehnološki park i prostor koji, slikovito rečeno, objedinjuje nekoliko IT fabrika sa celokupnom opremom. Pored zapošljavanja kadrova, podrške kompanijama, novi centar će nastaviti sa programom besplatnih edukacija u cilju priprema mladih za posao i popularizacije inovacionog preduzetništva, od javne uprave do svih segmenata privrede.  
U okviru  Smart city centra kompanijama i građanima će biti dostupna konferencijska sala, multifunkcionalan, tehnički opremljen prostor,  kafe i prostor za rekreaciju. Svoj kutak u okviru najmodernijeg objekta koji se prostire na 1 050 metara kvadratnih,  dobiće i Regionalno pozorište Novi Pazar.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops