A- A A+

Smart up city centar u Novom Pazaru – ideje, inovacije i multifunkcionalnost na jednom mestu

U Novom Pazaru će, najkasnije do kraja juna ove godine početi izgradnja Regionalnog inovacionog startap centra – Smart City centra, u kojem će se sprovoditi obuke i programi za mlade, u oblasti izrade inovacionih rešenja za digitalizaciju javne uprave na teritoriji  grada.
 
Cilj projekta je osnivanje što većeg broja start up kompanija koje će razvijati inovaciona rešenja u oblasti digitalizacije u javnom sektoru, što će doprineti zapošljavanju mladih i sprečiti odliv mladih iz Novog Pazara i regiona.
 
“Projekat je vredan 75 miliona dinara, od čega je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj obezbedilo 45 miliona. Grad Novi Pazar, kao nosilac projekta sufinansira projekat. Izgradićemo najveći i najmoderniji centar u Srbiji, mesto gde će mladi, IT ali i stručnjaci iz svih drugih oblasti moći da razvijaju ideje, radeći izuzetno plaćene poslove u svom gradu. Ideja je zaživela pre oko dve godine i danas, uz podršku gradonačelnika Nihata Biševca i gospodina Raima Ljajića imamo zaokruženu priču, na korak smo do izgradnje centra”, pručio je direktor Regionalne razvojne agencije SEDA, Samir Kačapor.
 
Menadžer Start up centra, Šemsudin Plojović  ističe da će sem podrške start up timovima biti usmeren na razvoj inovacionog preduzetništva u celini.
 
“Ima Novi Pazar mnogo mladih, pametnih ljudi spremni da unapređujući svoje potencijale pronalaze put do finansijske nezavisnosti. Start up centar ima za prethodne dve godine izuzetne rezultate u pogledu stvaranja IT industrije a sada želimo da idemo korak dalje. Važno je da, kao u ovom slučaju, postoji podrška od strane donosilaca odluka i kada se sve sabere, za rezultat ćemo svi zajedno dobiti najveći i najmoderniji Start up city centar. 
Kada na početku dobijete najbolje uslove, trudite se da postižete najbolje rezultete i mi idemo tim putem”, rekao je Plojović.
 
Partner na ovom izuzetno značajnom projektu je Kulturni centar Novi Pazar. Inovacioni centar je, po rečima direktora KC Huseina Memića, možda i najznačajniji projekat do sada.
 
“Za kratko vreme smo, radeći timski i predano stekli uslove za realizaciju istoriske ideje. Ozakonjenjem objekta Kulturnog centra stekli su se uslovi za realizaciju novih planova. Kompoletna projektno - tehnička dokumentacija za Start up centar odrađena je zahvaljujući agenciji SEDA, Gradska uprava je za kratko vreme obezbedila dozvolu i sledi raspisivanje javne nabavke. Svedočićemo kako na ovim prostorima, u centru grada, niče pametna zgrada. Kulturni centar će koristiti usluge Inovacionog centra, koji će svaokome u ovom gradu moći da ponudi neki interesantan sadržaj”, rekao je direktor Kulturnog centra, Husein Memić. On je podsetio da uz podršku kolega iz resornog ministarstva, značajnu ulogu u realizaciji projekta ima i nedavno stradali Branko Gogić, osvedočeni prijatelj Novopazaraca.
Objekat čija izgradnja počinje do kraja juna a biće završena do početka naredne godine, biće multifunkcionalan tehnološki park i prostor koji, slikovito rečeno, objedinjuje nekoliko  IT fabrika sa celokupnom opremom. Pored zapošljavanja kadrova, podrške kompanijama, novi centar će nastaviti sa programom besplatnih edukacija u cilju priprema mladih za posao i popularizacije inovacionog preduzetništva, od javne uprave do svih segmenata privrede.  
 
U okviru Smart City centra kompanijama i građanima će biti dostupna konferencijska sala, multifunkcionalan, tehnički opremljen prostor,  kafe i prostor za rekreaciju. Svoj kutak u okviru najmodernijeg objekta koji se prostite na 1 050 metara kvadratnih,  dobiće i Regionalno pozorište Novi Pazar.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops