A- A A+

Konkursi za sufinansiranje projekata humanitarnih organizacija i medija, podrška studentima i poljoprivredi

Na prvoj ovogodišnjoj sednici Gradskog veća grada Novog Pazara usvojen je predlog o raspisivanju javnog konkursa za finansiranje projektnih aktivnosti i projekata  udruženja građana iz Novog Pazara, u oblasti socio – humanitarne delatnosti.

„Na konkurs mogu da se prijave sve  humanitarne organizacije i što je naročito važno, i sva udruženja koja okupljaju slepa i slabovida lica, lica sa oštećenim sluhom, sva lica sa posebnim potrebama, poput Regionalnog centra za lica ometena u razvoju i Udruženja psihologa“, rekao je član Gradskog veća Mirsad Jusufović, napominjući da će, za sufinansiranuje projekata iz ove oblasti iz gradskog budžeta biti izdvojeno više sredstava nego prethodne godine. Za te potrebe izdvojen je 51 milion dinara.

„Želimo da finansijski podržimo što je moguće veći broj porodica čija deca imaju potrebu za personalnim asistenotom ili ličnim pratiocem. Uvereni smo da ćemo ove godine uspeti u nameri da za svako dete, koje ima potrebu, obezbedimo ovu značajnu podršku“, kazao je Jusufović.

Na današnjem zasedanju doneta je odluka o raspisivanju javnog poziva za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Novog Pazara. Za finasiranje medijskih sadržaja predviđeno je ukupno 48 miliona dinara.

„Taj iznos je manji nego u 2021. a značajno manji nego pre dve godine i duplo manji nego iz perioda kada je televizija bila u vlasništvu Grada. Želeli smo, sa jedne strane, da ostvarimo znatnu uštedu u gradskom budžetu, a da sa druge strane stvorimo konkurentne uslove za sve. Nadamo se da će ove godine biti dovoljno dobrih projekata, koji zavređuju podršku“, istakao je Jusufović.

Član Gradskog veća pozvao je poljoprivrednike sa teritorije Novog Pazara  da se prijave kako bi Grad umesto njih platio kamatu na ostvarene poljoprivredne kredite. Za oslobađanje kamate, čije trokove pokriva Grad, u 2020. je konkurisalo samo 14 poljoprivrednika. Član Veća Mirsad Jusufović pozvao je poljoprivrednike da se za ovaj vid podrške prijave u što većem broju.

„Poljoprivrednici koji su u decembru konkurisali ostvariće svoje pravo već do kraja januara. Ovom prilikom pozivamo sve koji posežu za kreditnim zaduženjem iz ove oblasti, da se obrate Gradskoj upravi  kako bi praktično, njiihovi krediti bili beskamatni, jer će Grad platiti kreditnu kamatu“.

Odlukom Veća, iz gradskog budžeta će u 2022. godini biti stipendiran čak 81 student na fakultetima državnih univerziteta, čime je nastavljena tradicija pružanja podrške mladim, budućim stručnjacima. Godišnje stipendiranje studenata deo je dugoročne politike ulaganja lokalne samouprave u razvoj obrazovanja u Novom Pazaru.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops