A- A A+

Nastavak realizacije strateških projekata uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić satala se i sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem. Matić je u ime resornog ministarstva pohvalila efikasnost lokalne samouprave u realizaciji postojećih projekata i najavila, strategijski i strateški važne projekte, koji će prepoznatljivu turističku ponudu Novog Pazara učiniti još atraktivnijom u budućem periodu.
 
„Ministarstvo turizma je zainteresovano da finansira brojne projekte o čemu smo danas razgovarali sa gradonačelnikom. Tokom izuzetno konstruktivnog sastanka razgovarali smo i o projektima koje smo u prethodnom periodu finansirali. Jako smo, kao ministarstvo, zadovoljni načinom na koji lokalna samouprava, Turistička organizacija izvršavaju projektne obaveze i sredstva troše namenski. Brzi su i efikasni u implementaciji projekata, što je izuzetno značajno“, kazala je ministarka Tatjana Matić.
 
Ona je navela i konkretnije u kom će pravcu ići ulaganja u narednom periodu.
 
„Prvenstveno na ulaganja mislimo kada govorimo o Bezistanu, o Bedemu, Staroj čaršiji, koja bi trebalo da bude predmet rekonstrukcije. Jedna od ključnih prednosti Novog Pazara je sportski, omladinski turizam. Tu je atletski stadion sa svim pratećim objektima i treba istaći da želimo i dalje dati doprinos razvoju projekta. Posebnu pažnju treba posvetiti razvoju banjskog turizma u ovom kraju. Novi Pazar je jedinstven po mnogo čemu i kao takav prepoznatljiv  u međunarodnim institucijama i organizacijama koje se bave istorijskim spomenicima ali i turizmom. Zahvaljujući prepriltanju istočne i zapadne  civilizacije, tragovima islamske i hrišćanske tradicije, kojima dodajemo novopazarsku gostoljubivost i čuvenu gastronomiju, dobijamo turistički proizvod koji je šteta ne iskoristiti na pravi način. Raduje me što gradonačelnik Nihat Biševac taj potencijal prepoznaje i verujem da ćemo u narednom periodu, zajedničkim snagama realizovati mnoge strateški važne projekte, koji, iako je za njihovu realizaciju potrebno više godina, imaju budućnost“, poručila je ministarka Matić, naglašavajući da će kapitalne investicije na planu razvoja infrastrukture u ovom kraju, čija je realizacija u toku, takođe značajno doprineti kvalitetu turističke ponude.
 
O daljim planovima govorio je i gradonačelnik Nihat Biševac.
„Očekuje nas  kroz mesec dana završetak radova na jednom od simbola grada, Kuli Motrilji, kao i završetak radova na letnjoj pozornici, iduće godine. Grad finansira izradu projektne dokumentacije za izgradnju Džephane a ministarstvo je izdvojilo novac za realizaciju tog projekta na Bedemu. Pričali smo o rekonstrukciji celokupnog kompleksa na Bezistanu, koji pored svih kulturno – istrorijskih spomenika, može biti ponos našeg grada. Toliko imamo kulturno – istorijskih spomenika, da je Novi Pazar zaista muzej na otvorenom, sa ogromnim potencijalima za dalji razvoj turizma. Pomoć ministarstva i Vlade Srbije je dragocena, a uz izgradnju saobraćajnica lakše su dostupni planinski potencijali ovog kraja kao i naše banje, koje su posebna dragocenost", zaključio je gradonačelnik Nihat Biševac.  Ministarka Tatjana Matić  prisustvovala je, kao specijalna gošća, svečanosti povodom obeležavanja jubileja biblioteke "Dositej Obradović", koja proslavlja sto godina postojanja. Ovim povodom, gradonačelniku Novog Pazara Nihatu uručena je Plaketa za izuzetno značajan doprinos radu i razvoju narodne biblioteke.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops