A- A A+

Preko crvenog tepiha u Novom Pazaru, IKT fest kreće u orbitu svetskog filma

Gradonačelnik Nihat Biševac otvorio je prvi Međunarodni festival dečjeg i omladinskog filma koji se od 12. do 14. novembra održava u Novom Pazaru, a čija je centralna tema prijateljstvo.
"Imaćemo na temu festivala i filmskih ostvarenja šta da kažemo i naredne godine, i nadam se, još mnogo godina nakon toga. Grad će, zajedno sa Kulturnim centrom uvek stati iza manifestacija koje Novi Pazar i ljude u njemu predstavljaju svetu na pravi način. Želimo da, na mapi kulturnih dešavanja u zemlji i regionu, zauzmemo mesto koje nam pripada i na dobrom smo putu da tako i bude. Želim da narednih dana zajedno uživamo u sjajnim ostvarenjima budućih filmskih stvaralaca i zato proglašavam festival otvorenim", kazao je gradonačelnik Biševac. Organizaciono, iako tek na prvoj kalendarskoj lestvici, manifestacija je odgovorila ozbiljnim standardima i sve je, vizuelno i svojim sadržajem večeras imalo karakteristike događaja sa tradicijom, što je pred odgovorne u narednom periodu postavilo još ozbiljniji zadatak.
 
Spektar mladosti kreativnosti i entuzijazma predstavljen je večeras, nakon ceremonije svečanog otvaranja ove manifestacije, nizom kratkometražnih ostvarenja. Uverenje da će se na istom mestu, istom povodom okupiti i naredne godine, izrazili su svi članovi žirija. Za direktora festivala Stevana Kovačevića, deca i mladi su nepresušan izvor energije i inspiracija.
 
"Želim da zajedno, u okviru IKT festivala krenemo u kulturnu orbitu Evrope, pređemo Atlantik i osvojimo Ameriku. Ono što smo kao žiri videli potvrđuje da među najmlađima ima filmskih dragulja. Hajde da obećamo da ćemo svi zajedno, Grad, Kulturni centar, Ministarstvo kulture i informisanja, zdušno raditi na promociji i razvoju kulture ovog kraja", pozvao je prisutne Kovačević.
 
Član žirija Stefan Arsenijević istakao je zadovoljstvo što je deo tima koji svedoči da se u Novom Pazaru, ovde i sada, rađa jedan ozbiljan festival.
"Tema prijateljstva kojom smo se, ne slučajno, bavili na samom početku ove priče o festivalu, dragocena je u sve čudnijem svetu. Sem da mladima približimo filmsku umetnost, želimo da na neke univerzalne vrednosti podsetimo i da ih promovišemo", zaključio je Arsenijević.
 
Za Nedima Nezirovića, koji, iako mlad, svoj grad i sugrađane na najbolji način predstavlja u svetu filma i pozorišta, baš Novi Pazar je nepresušan izvor darovitosti i mladosti, spojenih u celinu.
"Prvi put sam na sceni gde sam igrao ranije, kada mi je podrška mnogo značila. Neka ovaj festival bude simbol prijateljstva, podrške, kreativnosti i uveren sam, priča sa kojom ćemo stići jako daleko", rekao je mladi glumac.
 
Turski reditelj Mustafa Cem Öztüfekçi, koji živi i stvara u Srbiji izrazio je želju da naredne godine u žiri festivala bude drugačije sastavljen i da u donošenju odluka o najboljim filmovima dominiraju žene.
"Uverio sam se u ovdašnji entuzijazam. Sutra ćete gledati umeće ženskih protagonista iz sveta turskog filma, što mi je posebno drago. Festival je jedinstvena prilika i da iako ste mladi, puno naučite o filmskom stvaralaštvu", obratio se Öztüfekçi učesnicima.
 
Da pripada Novom Pazaru i ljudima koji ovde žive kazao je specijalni gost, turski glumac Cem Uçan, koji je pozdravljen gromoglasnim aplauzom.
"Tako se i osećam, kao svoj na svome. Želim da vam kažem da je kratki film u kreativnom smislu posebna forma koju volim, te sam sa zadovoljstvom prihvatio poziv da se družimo u Novom Pazaru. Svi zajedno želimo novu energiju i nov potencijal, za to navijamo iz sve snage. Danas i uvek, na raspolaganju sam vam za sve, za vas i sve nas, dragocene projekte", poručio je turski glumac ovom prilikom.
Pečat festivalu je, sa vizuelnog aspekta dao i Marko Šerer, čija je izložba radova na temu grafika, dizajna, stripa i ilustracije, dostupna posetiocima Galerije MMC u narednih nekoliko dana.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops