A- A A+

Imunizacija i poštovanje mera ključni, četvrti talas dostigao maksimum

Stručno operativni tim Štaba za vanredne situacije grada Novog Pazara održao je  redovnu sednicu. Istaknuto je da je grad, prema nekim pokazateljima, najverovatnije dostigao maksimum u aktuelnom talasu pandemije virusa Kodiv 19.

„U narednom periodu će najverovatnije doći do takozvanog zaravnjenja a potom očekujemo i pad brojki. Nema novih mera ali apelujemo na građane da poštuju mere koje su na snazi, da budu oprezni u kontaktima i okupljanjima“, kazao je član Operativnog tima Fevzija Murić.

„Molim ugostitelje da u svojim lokalima poštuju mere i obezbede građanima uslove za poštovanje mera. Danas smo usvojili odluku da, na predlog  Sindikata prosvetnih radnika Ministarstvu prosvete uputimo zahtev, kako bi srednje škole u Novom Pazaru prešle na onlajn nastavu. Prezentujemo javnosti podatke o epidemiloškoj situaciji jedina smo lokalna samouprava koja to čini svakodnevno. Želimo da budemo potpuno transparentni, ali i da građani iz tih podataka shvate ozbiljnost situacije i u skladu sa prilikama se odgovorno ponašaju“, kazao je Murić, apelujući na sve, a posebno na mlade u Novom Pazaru, da se vakcinišu. Osvrćući se na stanje u osnovnim školama, Murić je rekao:

“Dali smo i nalog da se prikupe podaci o broju zaraženih učenika u osnovnim školama i to ne samo iz državnih zdravstvenih ustanova, već i iz privatnih laboratorija i ordinacija. Imali smo inicijativu da i učenici od 5. do 8. razreda pređu na onlajn nastavu, ali smo od toga odustali. Analiziraćemo ove podatke, pa čemo, ako budu alarmantni, tražiti od Ministarstva i to”, dodao je Murić.

„Mladi su snaga ovog grada. Stojimo na raspolaganju za sve odgovore na nedoumice i pitanja oko imunizacije ali apelujem na studente i srednjoškolce da se vakcinišu, jer je nauka potvrdila važnost imunizacije i to treba poštovati.  Apel upućujemo i najstarijima koji nisu imunizovani, da se zaštite jer, prema podacima kojima raspolažu, najveći procenat vakcinisanih pripada grupi srednje dobi“, rekao je Murić, ističući da je nepoštovanje Zakona o zaraznim bolestima i kalkulisanje ljudskim pravima pojedinačno i u celini, za čitavu zajednicu jako opasno.

„Treba poštovati one ljude koji brinu o obolelima i poštovati njihove napore da pomognu. Zahvalnost medijima koji  su doprineli da se procenat vakcinisanih u Novom Pazaru poveća i nadamo se da će se taj trend, za dobrobit svih, nastaviti“.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops