A- A A+

Novi Pazar dobija toplanu na biomasu – korist višestruka

Potpisan je ugovor o izgradnji toplane na biomasu u Novom Pazaru, koja će zbog isključenja mazuta omogućiti smanjenje aerozagađenja i dekarbonizaciju, te povećati kapacitet isporuke toplotne energije za više nego duplo.

Ugovor o izgradnji vredan sedam miliona evra potpisan je danas u Vlade Srbije u Beogradu.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je cilj Vlade Srbije da svi gradovi i opštine budu zeleni.

“Ova investicija omogućiće da emisija sumpodioksida bude nula, dok će ugljendioksid sa 6.000 tona godišnje biti sveden na 500 tona”, istakla je ona i dodala da je ponosna na ugovor za Novi Pazar.

Potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović ocenila je da je reč o značajnom koraku u procesu održivog korišćenja energije i ka zelenoj agendi, jer će se uz zdraviju životnu sredinu kvalitetnije proizvoditi toplotna energija.

“Sedam miliona evra nije mali novac, ali su benefiti za građane ogoromni”, istakla je ona i dodala da će korist imati kako sadašnje tako i buduće generacije.

Gradonačelnik Nihat Biševac ističe da je danas veliki dan za Novi Pazar jer projekat ima višestruki značaj.

“Nova toplana omogućiće da se sa sadašnjih 100.000 pređe na 240.000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora koje će moći daljinski da se greje. Bitno je i za zaštitu životne sredine jer biomasa donosi manje zagađenje od mazuta koji sada koristimo”, rekao je gradonačelnik Biševac.

Gradonačelnik Biševac je dodao da je benefit i preseljenje toplane čija je dosadašnja lokacija u centru grada, kao i da će grejanje na biomasu biti rentabilniji jer je grad do sada subvencionisao toplanu zbog cena mazuta.

Direktor nemačkog KfW Rudiger Hartman naveo je da je čitav program promovisanja grejanja na biomasu vredan 27 miliona evra, te da deo novca bespovratno daje i Švajcarska. Prema njegovim rečima, nova toplana na biomasu doprineće dekarbonizaciji, kvalitetu vazduha a kroz rentabilnost i pojeftinjenju.

“Biće stvoreni višestruki ekonomski efekti za razvoj Novog Pazara”, rekao je Hartman.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops