A- A A+

Deveti biciklistički maraton kroz Novi Pazar

Trasa ovogodišnjeg,  devetog po redu biciklističkog MTB Čiker maratona „- Biciklom kroz Srbiju i Crnu Goru“ prolazi i kroz Novi Pazar.

„Uvek smo izuzetno zadovoljni prijemom u Novom Pazaru, kao i odzivom učesnika. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, ovogodišnji maraton održava se samo na teritoriji Srbije, iako smo prošle godine pored Crne Gore imali u planu i učešće Bosne i Hercegovine. Nadamo da ćemo naredne godine taj plan realizovati. Manifestacija ima međunarodni karakter i učinićemo sve da tako ostane“, kazao je Radoslav Golubović, predsednik  biciklističkog kluba „Čiker“ iz Kraljeva.

Za ljubitelje planinskog biciklizma, maraton čiji je domaćin i Novi Pazar, predstavlja pravo zadovoljstvo.

„Cilj trke je, sem promocije zdravog života i sporta, prezentacija kulturno istorijskih znamenitosti grada i okruženja. Učesnici će danas, iz Novog Pazara trku nastaviti put Sjenice i završiti je u Prijepolju“, kazao je direktor Sportskog saveza Novi Pazar, Emir Mehmedović.

Prema rečima  Harisa Gegića, direktora Regionalne turističke organizacije, trka u Novom Pazaru realizuje se u saradnji sa lokalnim samoupravama Novog Pazara, Tutina i Sjenice, lokalnim turističkim organizacijama i domaćim biciklistima i to nakon dvogodišnje pauze.

„Uvodimo cikloturizam kao nešto novo na ovom području, uz promociju prirodnih lepota i kulturnog nasleđa, ali i prezentaciju druženja i avanturističkog duha“, kazao je Gegić.

Prvi “MTB Čiker maraton” organizovan je 2011. godine, kao najbolji projekat prekogranične saradnje, koji je podržala Evropska Unija. Ovogodišnja manifestacija, kako je najavljeno, broji oko 80 učesnika. 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops