A- A A+

"Karavan za klimu“, privukao pažnju mladih

U proteklih sedam dana Novopazarci su u foajeu Kulturnog centra imali priliku da vide izložbu „Karavan za klimu 3.0“. Reč je o projektu koji je 2018. godine osmislio Francuski institut u Srbiji, a koji se ove godine realizuje u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji. Ovim povodom, naš grad su posetili Bertan Mije, ataše za saradnju Ambasade Francuske u Beogradu i Eva Jurić, koordinator za saradnju, koji su bili gosti gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca.
 
„Cilj projekta je da probudimo svest kod mladih  o tome koliko je važno čuvati životnu sredinu. Novi Pazar je odabran jer predstavlja pouzdanog partnera sa kojim nas očekuje još kvalitetnija saradnja. Reč je o predivnom, posebnom gradu“, poručio je ataše Ambasade Francuske Bertan Mije.
 
Povezujući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta „Karavan za klimu 3.0“ ima za cilj podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije.
 
„Pre par dana smo započeli ozelenjavanje površina sa čak 40 000 stabala. U najavi je konkurs za zamenu individualnih ložišta na drva i ugalj, ložištima na pelet. Jedan od najvažnijih projekata kojim rešavamo problem zagađenja jeste izmeštanje gradske toplane iz centra Novog Pazara. Zaštita životne sredine je neprekidan, dugoročan i zajednički posao svih nas“, istakao je pomoćnik gradonačelnika Ervin Čašić. Zadovoljstvo što je Novi Pazar domaćin ovakvog projekta izrazila je i članica Gradskog veća Milica Mančić.
 
„Ugostili smo tokom trajanja izložbe veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola. Tema je izuzetno značajna za unapređenje životne sredine i deo je napora da utičemo na svest mladih, kako bi se prema okolini u kojoj žive ponašali odgovorno“, kazala je Mančić, ističući da će u narednom periodu biti realizovan čitav niz sličnih aktivnosti.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops