A- A A+

Danas 560. rođendan Novog Pazara

Grad Novi Pazar slavi 560. rođendan. Na svečanoj Skupštini održanoj danas, prisutnima se obratila predsednica Parlamenta Anela Halilović Šemsović, rečima da je Novi Pazar uvek bio grad vrednih, čestitih ljudi velikog srca.
 
Odbornici su na predlog gradonačelnika Nihata Biševca usvojili odluku, kojom su ovogodišnji  dobitnici povelja Grada:  Klinički centar Sarajevo, Vojnomedicinska akademija Beograd, Klinički centar Kragujevac i Klinički centar Tuzla. Zdravstvenim centrima priznanje jedodeljeno za izuzetan doprinos u borbi protiv korone.
 
Gradonačelnik Nihat Biševac najpre je pozvao prisutne da učenjem dove ili  minutom ćutanja odaju počast žrtvama pandemije Korona virusa.
 
„Pandemija je promenila čitav svet i zato ovaj rođendan grada dočekujemo u drugačijim okolnostima. Prethodna godina je iznedrila mnoge heroje kojima se ovaj grad nikada ne može odužiti“, kazao je gradonačelnik.
Plakete grada dobili su dr Tatjana Petović, anesteziolog Zdravstvenog centra „Studenica“ iz Kraljeva -za iskazanu humanost u borbi protiv korone, Ramiz Etemović – za izuzetan doprinos razvoju novinarstva u Novom Pazaru, Ivan Milojević – plaketa za iskazanu humanost i hrabrost. Laureati plakete za ovu godinu su i Šaban Šarenkapić – za izuztetan doprinos umetničkom stvaralštvu, Asim Nikšić - za izuzetan doprinos očuvanju tradicije Novog Pazara, Emira Dubarić - za izuzetan doprinos u obrazovanju.
 
Posthumno priznanja su dodeljenja Dragici Premović Aleksić - za izuzetan doprinos očuvanju kulturno - istorijskog nasleđa Novog Pazara  i Ešrefu Džanefendiću - za izuzetan doprinos umetnosti i kulturi.
Gradonačelnik Nihat Biševac posebno je istakao da će  Grad Novi Pazar zbog požrtvovanja, hrabrosti i borbe za svaki ljudski život dodeliti novčani iznos od 10 hiljada dinara svim zdravstvenim radnicima i tehničkom osoblju Opšte bolnice, Doma zdravlja, Zavodu za javno zdravlje, Novopazarski banje i Gerontološkom centru, koji su radili u kovid sistemu u protekloj godini.
 
Takođe, u znak velike zahvalnosti koju grad duguje dijaspori pokrenuta je inicijativa da trg u centru grada, pored muzeja, ponese ime sandžačke dijaspore.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops