A- A A+

Šest gradova i opština pruža podršku roditeljstvu

Održavanjem onlajn skupa i potpisivanjem sporazuma o saradnji, zvanično je počela realizacija projekta ‚‚Podrške lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu“, koji realizuje Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) uz podršku UNICEF-a u Srbiji.
 
Šest lokalnih samouprava (Palilula - Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Bor, Vranje, Novi Pazar) su korisnici projekta, a prioritet je zajednički - briga o ranom razvoju dece i podrška roditeljstvu. Podrška se ogleda u unapređenju usluga i programa podrške roditeljstvu i ranom razvoju kroz jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave za međusektorsku saradnju u obezbeđivanju kontinuiteta, kvaliteta, dostupnosti usluga podrške roditeljstvu, posebno ugroženim porodicama.
 
Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade RS i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naglasio je da je delatnost predškolskih ustanova dugi niz godina razvijana kao multifunkcionalna.
 
„Danas možemo biti ponosni zato što integrisani sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja obezbeđuje ostvarivanje različitih funkcija: podršku celovitom razvoju i dobrobiti dece, negu, preventivno-zdravstvenu i socijalnu zaštitu dece, kompenzatornu funkciju, podršku razvijanju osnova ključnih obrazovnih kompetencija za celoživotno učenje, podršku porodici u ostvarivanju svoje vaspitne funkcije“, rekao je Ružić. On je dodao da se teži razvoju predškolskog vaspitanja i obrazovanja koje će biti dostupno svoj deci, koje uvažava potrebe i prava dece i porodice, koje je otvoreno u građenju odnosa sa porodicom, sa drugim delovima u sistemu obrazovanja, lokalnom i širom društvenom zajednicom.
 
Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave istakla je da je Vlada Republike Srbije visoko na listu prioriteta svog rada stavila decu i njihovu budućnost.
 
„Zato mi je veoma drago da su lokalne samouprave prepoznale svoju ulogu u tom procesu. Ovaj projekat poseban značaj dobija danas, u vreme kada se borimo sa KOVID 19 pandemijom, kada su stanovi i kuće postali i vrtić i škola za decu, a roditeljima radni prostor. Vi koji danas potpisujete Memorandum radite na unapređenju svojih kapaciteta i znanja kako bi pružili roditeljima kvalitetnu i održivu podršku sistema, menjajte svoje propise i politike, usklađujte ih sa propisima koje ova država već ima i prenesite svoja stečena znanja na druge lokalne samouprave u Srbiji“, poručila je ministarka Obradović.
 
Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara je naglasio da je ovaj grad sa najmlađom populacijom u Evropi i da realizacija ovog projekta ima poseban značaj, jer će se realizacijom predviđenih aktivnosti podići institucionalni kapaciteti lokalne samouprave u sektorima zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite.
 
„Nama je cilj da stvaramo dobro okruženje, pre svega da kroz različite projekte pomognemo jednoj zdravoj porodici“, izjavio je Biševac.
 
Ovaj projekat se realizuje kao deo programa „Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz igru“, a koji zajedno sprovode UNICEF, SKGO, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Republički institut za socijalnu zaštitu, Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, Harmonija – Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima i Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz podršku LEGO Fondacije.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops