A- A A+

Uručeni ključevi od kuća povratnicima

Građanima, koji su dobili kuće u okviru projekta “Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika” danas su uručeni ključevi I do kraja godine moći će da se usele u nove I potpuno opremljene domove. Projekat je finansirala Evropska unija u partnerstvu sa Komesarijatom za izbeglice, a u saradnji sa gradom Novim Pazarom i Muslimanskim humanitarnim društvom “Merhamet-Sandžak”.
 
Na konkurs za dodelu mogli su da se prijave interno raseljena lica i povratnici po Sporazumu o readmisiji. Grad Novi Pazar je do sada realizovao brojne konkurse pomoći ovoj kategoriji stanovništa, a poslednji projekat pod nazivom “Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika” podrazumevao je tri komponente pomoći, koje su imale za cilj da unaprede uslove života interno raseljenih i povratnika u Novom Pazaru.
 
Urađeno je 8 montažnih kuća. Dodeljeno 9 paketa građevinskog materijala za renoviranje ili završetak postojećih objekata.Podeljeno 14 grantova za ekonomsko osnaživanje, odnosno kupovina neophodne opreme za pokretanje I unapređenje sopstvenog biznisa.
 
Povratnici I raseljena lica, kojima su danas uručeni ključevi od novih I potpuno opremljenih kuća do sada nisu imali svoje domove. Ova pomoć im je od velikog značaja, jer su rešili stambeno pitanje, gde će živeti normalno sa svojim članovima porodice.
 
Ključeve od novih I potpuno opremljenih kuća za osam porodica uručio je gradonačelnik Nihat Biševac koji je izrazio zadovoljstvo što su ovim projektom povratnici i raseljena lica dobili bolje uslove za ćživot.
 
Projekat je trajao od 11. jul 2018. – 10. novembar 2020. Cilj ovog projekta je podrška sprovođenju nacionalnih strategija namenjenih unapređenju uslova života IRL i povratnika u Republici Srbiji Podrška sprovođenju Lokalnog akcionog plana za unapređenje situacije izbeglica, IRL i povratnika i obezbeđivanje odgovora na migracionu krizu.
 
Ovaj Projekat je deo šireg programa “EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika”.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops