A- A A+

Za bolnicu ključna kadrovska pomoć, donirani regulatori za kiseonik

Novopazarska Opšta bolnica dobija kadrovsku podršku iz drugih zdravstvenih ustanova širom Srbije, u cilju lečenja pacijenata zaraženih koronavirusom. Da će se situacija u Novom Pazaru uz podršku medicinskog osoblja iz Kragujevca i Kraljeva stabilizovati, veruje i potpredsednik Vlade Srbije i ministar Rasim Ljajić, koji je prisustvovao uručenju donacije Opštoj bolnici. Donacija se sastoji od 50 regulatora za kiseonik, a realizovana je na inicijativu dve Novopazarke.  
 
“Pomoć koja nam stiže iz drugih bolničkih centara, pre svega iz Kragujevca i Kraljeva dragocena je da uspostavimo sistem i aktuelnu situaciju stabilizujemo, verujem u narednih desetak dana. Svaka pomoć je dobrodošla u ovakvoj situaciji, blo da je reč o medicinskoj ili zaštitnoj opremi. Ono što je ipak centru najpotrebnije jesu medicinski radnici, lekari različitih specijalnosti i medicinske sestre. To u ovom trenutku rešava akutni problem sa kojim se suočavamo”, kazao je potpredsdnik Vlade Rasim Ljajić.
 
Prema rečima direktora Opšte bolnice dr Meha Mahmutovića, situacija je pod kontrolom zahvaljujući podršci Minisarstva zdravlja.
 
 “Pola bolnice je Kovid, pola non-kovid. Preraspoređeni su doktori i sestre sa svih drugih odeljenja. Tu su sad i internisti i hirurzi I fizijatri i reumatolozi. Kožni doktori, svi su angažovani, svi doktori opšte prakse koji su ovde. Svi su angažovani uz ove stručnjake koji nam  dolaze sa strane i koji imaju malo više iskustva u tome. Borba je da pacijenti ne dođu do respiratora. U tome imaju veliku pomoć stručnjaka iz Kragujevca i Kraljeva”, rekao je dr Mahmutović, direktor Opšte bolnice.
 
Novopazarci se sa nastalom situacijom bore različitim inicijativama. Dve sugrađanke prikupile su za  24 časa preko 36 hiljada evra novčanih sredstava, od kojih je izdvojen novac za nabavku regulatora za kiseonik.  Donacija je danas uručena bolnici.
 
"Mi smo uspeli da obezbedimo 50 regulatora za kiseonik, od kojih je 45 donacija grudnom odeljenju, a  5 regulatora infektivnom odeljenju”, kazala je Novopazarka Selma Hasić- Manić, ovom prilikom.
 Pomoć bolnici mogu da pruže i volonteri.
 
 “Iz razgovora sa direktorom Opšte bolnice smo saznali da im je
najpotrebnija fizička radna snaga. Svi mladi momci, muškarci koji nemaju hroničnih bolesti mogu se javiti svakog dana od 7 do 9 ujutru. Za sve njih biće obezbeđena kompletna zaštitna oprema”, kazala je Nerma Zekić –Hoćanin, jedna od inicijatorki akcije.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops