A- A A+

Novi Pazar položio ozbiljan ispit

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i upravnik privremene Kovid bolnice dr Faruk Pašović osvrnuli su se na pedeset dana vanrednog stanja u Srbiji, iskustva i izazove koje je proglašenje pandemije virusa Covid19 donelo svim građanima u Srbiji i Novom Pazaru. Da su Novopazarci položili ni malo lak ispit potvrdio je gradonačelnik Biševac.

"Hvala svima koji su tome doprineli. Pre svega zahvalnost lekarima, koji su doprinos dali sa prve linije fronta i koji će to činiti i dalje, jer epidemija traje. Naši privrednici iz Novog Pazara i dojaspore su kao i mnogo puta do sada položili ispit solidarnosti. Sve kapacitete stavili su na raspolaganje ustanovama. Ne zaboravimo volontere, humanitarne organizacije koje su zahvaljujući dobroj međusobnoj saradnji i koordinaciji Call centara radile kao jedna. Prvi smo formirali Call centar a ne treba zaboraviti ni doprinos javnih preduzeća. Nastojali smo da uprkos vanrednom sve normalno funkcioniše i sada mogu reći da smo adekvatno odgovorili zadatku u želji da sa što manje posledica izađemo iz vanrednog stanja", rekao je gradonačelnik Biševac.

Za četiri nedelje koliko je prošlo od formiranja Kovid bolnice, po rečima upravnika bolnice Faruka Pašovića, zdravstveni radnici nisu imali vremena da misle na umor.

"Nastavićemo da radimo punim kapacitetom. Najveći broj pacijenata u Kovid bolnici, a ukupno ih je 39, je bez simptoma i dobrog opšteg stanja. Starosti su od 10 do 70 godina i otpustili smo 52 ljudi čime je broj izlečenih danas veći od broja hospotalozovanih", kazao je Pašović, podsećajući da je bolnica formirana u rekordnom roku, za svega dva dana.

"Novopazarski zdravstveni sistem je spreman da odgovori ozbiljnim izazovima, što smo i dokazali", kazao je dr Pašović. Gradonačelnik Biševac i upravnik privremene bolnice apelovali su da se,kako epidemija još uvek traje, građani pridržavaju preporuka Vlade Srbije i da budu društveno odgovorni, poštujući pravilo socijalne distance.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops