A- A A+

Potvrđen prvi slučaj obolelog od korona virusa u Novom Pazaru

Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić saopštio je na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije da je potvrđen prvi slučaj obolelog od virusa covid 19 u Novom Pazaru. U pitanju je pedesetosmogodišnji muškarac koji je jutros transportovan u Kliničko bolnički centar u Kragujevcu. Spahić je je kazao da je epidemiološka situacija sada narušena, ali da je i dalje pod punom kontrolom.

Od momenta kada je potvrđen prvi slučaj obolelog sa teritorije Novog Pazara, Zavod za javno zdravlje preduzeo je sve potrebne mere – rekao je direktor Zavoda dr Šefadil Spahić. U saradnji sa Policijskom upravom iz kontakata je identifikovano 21 lice, kojima je izrečena mera pojačanog epidemiološkog nadzora, a jedanaestoro najbližih kontakata obolelog je uzorkovano. Rezultati se očekuju sutra – kazao je Spahić.

”Od sinoć od 19 časova, kada nas je Veterinarski institut u Kraljevu, koji je trenutno referentna laboratorija za naš zavod, obavestio da ima jedan pozitivan slučaj u Novom Pazaru, ZZJZ intenzivno radi. Mi smo tu osobu već hospitalizovali. Od pre dva dana oboleli je na Infektivnom odeljenju, a danas je prebačen u Kliniku za infektivne bolesti u Kragujevcu. Nas sada interesuju kontakti. Mi smo sinoć i u toku dana identifikovali sve kontakte prvog reda gde spadaju porodica, posao i osobe koje duže od dva sata borave sa tom osobom”, kazao je Spahić.

Spahić je rekao da je osim identifikacije kontakata, izvršena dezinfekcija objekata u kojima je boravio oboleli, te da se istražuju i kontakti u zdravstvenim ustanovama.

”Ukoliko se ispostavi da nije ispoštovana procedura, i zdravstvenim radnicima će biti izrečena mera izolacije”, naveo je doktor Spahić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je rekao da će svi kapaciteti Gradske uprave biti usmereni na aktivnosti ka suzbijanju širenja epidemije.

”Grad čini sve kako bismo se pripremili za novonastalu situaciju. Potvrđen je prvi slučaj zaraze korona virusom u Novom Pazaru i sgurno da ima razloga za zabrinutost, ali ne i za paniku”, kazao je Biševac. On je pozvao građane da ne izlaze iz svojih domova bez preke potrebe, da poštuju sve mere vlade i Ministarstva zdravlja, da pokažu solidarnost i odgovornost.  Takođe, gradonačelnik Biševac je pozvao građane da se uzdrže od deljenja neproverenih informacija na svojim ličnim profilima na društvenim mrežama, vezanih za broj i stanje obolelih od korona virusa.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops