A- A A+

Nove mere vlade: Vikendom zabrana kretanja posle 15 časova

Na današnjoj sednici Vlade Srbije izmenjeno je vreme trajanja zabrane kretanja za za dane vikenda. Oni će subotom i nedeljom morati da ostanu u svojim domovima od 15 časova do 5 časova ujutru.

Kako je saopšteno, građani koji nisu stariji od 65 godina, mogu napuštati svoje domove radnim danima i dalje od 5 časova ujutru do 17 časova. Najstariji sugrađani mogu napuštati svoje domove jedino nedeljom između 3 i 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica.

Vodeći se mišljenjem struke, Vlada Srbije odlučila je da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 čas..

„Kako se Srbija nalazi u jeku borbe sa zaraznom bolesti izazvane virusom COVID-19, preporučeno je da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljnjeg“, navodi se u saopštenju vlade.

Svim građanima Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana.

„Ovo praktično znači da svi koji su pri ulasku u zemlju dobili usmeno ili pismeno rešenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dve nedelje, izolacija automatski nastavlja da teče još dve nedelje. Svi građani i stranci sa boravišnom dozvolom, bez izuzetka, u obavezi su da poštuju produženi rok kućne samoizolacije što će nadležni organi u narednom periodu redovno proveravati“, dodaju iz Vlade Srbije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je danas da je u poslednja 24 sata testiran 371 građanin od koji je 131 pozitivan, što je ukupno do sada zaraženih u Srbiji od korona virusa 659. Takođe, zabeležana su i dva nova smrtna slučaja te se broj preminulih popeo na deset.

Vlada Srbije objavila je danas uputstvo za pacijente koji dolaze u karanatin na Beogradski sajam, prema kojem su pacijenti obavezni da sa sobom ponesu svu medicinsku dokumentaciju i lekove koje piju kao redovnu terapiju.

Izvor: Danas Online

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops