A- A A+

Delegacija Novog Pazaru na otvaranju Islamskog centra i inauguraciji

U nemačkom gradu Maincu u prisustvu reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića svečano je otvaren Novi Islamski kulturni centar. Ovo velelepno zdanje izgrađeno je sredstvima džemata Mainca i koristiće svim Bošnjacima i vernicima koji ovde žive. Na otvaranju Islamskog centra bili su gradonačelnik Mainca, ministar nauke i kulture ove pokrajine, koji su pokazali poštovanje i dali podršku našim ljudima u realizaciji ovog velikog projekta. Delegacija Novog Pazara, Tutina i Sjenice prisustvovali su ovom velikom događaju.

Simboličnim presecanjem vrpce vrata džamije i islamskog centra zvanično su otvorena vernicima i svim žiteljima Mainca u Nemačkoj.

Vrpcu su presekli reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, muftija za Zapadnu Evropu Osman ef. Kozlić, imam džemata Mainc Halil ef. Makić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsednik džematskog odbora Mainc Rifat Halilović, te predsednik građevinskog odbora Nusret Faković.

Dan ranije, delegacija Novog Pazara, predvođena gradonačelnikom Nihatom Biševcem i pomoćnikom gradonačelnika Nihadom Hasanovićem prisustvovala je u Mainzu svečanoj inauguraciji prvog muftije za Zapadnu Evropu Osmana efendije Kozilća. Njemu je Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein-ef. Kavazović ovim povodom uručio Muraselu. Kozlić je prvi muftija IZ Bošnjaka za područje Zapadne Evrope. Svečanosti su, sem gostiju iz Novog Pazara prisustvovali brojni predstavnici IZ iz BiH, Hrvatske i opština Sandžaka, kao i muslimanski vernici koji žive u zemljama dijaspore. Imenovanje Kozlića ocenjeno je kao "istorijski iskorak na polju jačanja institucionalne organizacije bošnjačke dijaspore i njenog povezivanja sa domovinom i matičnom zajednicom". Pre tačno 40 godina, u Nemačkoj je osnovan i registrovan prvi bošnjački džemat u Achenu. Novoformirano muftijstvo koje će predvoditi Osman ef.Kozlić

obuhvata područja delovanja krovnih organizacija IZ Bošnjaka u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Finskoj, Beneluksu, kao i područja drugih zemalja Zapadne Evrope.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops