A- A A+

Devet romskih porodica dobilo ključeve novosagrađenih kuća u Blaževu

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarska Zorana Mihajlović, ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac uručili su u novopazarskom naselju Blaževo ključeve novih montažnih kuća za devet romskih porodica.

Projekat ”Obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja i unapređenje infrastrukture za Rome u Novom Pazaru”, u okviru kog su kuće izgrađene, finansiran je od strane EU a sufinansiran od Vlade Srbije , ministastarstva građevine, saobraćaja i infrastructure. Vrednost investicije je 592.920,00 evra, a projekat je realizovao Grad Novi Pazar u partnerstvu sa MHD “Merhamet- Sandžak”.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac podsetio je na značaj ovog projekta, koji, kako je rekao, ne obuhvata samo izgradnju domova za porodice u Blaževu.

” U okviru ovog projekta naselje Blaževo je priključeno na gradsku vodovodnu mrežuu dužini od 1600 m, kišnu i fekalnu kanalizaciju a asfaltiran je i put u ovom naselju, u dužini od 600 metara, kao i 7 ulica u naselju u dužini od 378 metara uz javnu rasvetu” – rekao je izmedju ostalog gradonačelnik Biševac.

“Integracija Roma leži u srcu svih naših aktivnosti” – rekao je ambasador EU Sem Fabrici, tokom posete Blaževu.

“Vredno i stalno radimo na pronalaženju rešenja za pitanja obrazovanja i zapošljavanja Roma” – istakao je Fabrici.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka Zorana Mihajlović izrazila je zadovoljstvo što će u devet novosagrađenih kuća živeti 20 mališana. Ona je istakla da Vlada Srbije sa Evropskom unijom zajedno radi u 11 opština na poboljšanju uslova Roma i da trenutno 250 romskih mališana živi u boljim uslovima.

”Ne sme da bude diskriminacije. Moramo da vodimo računa jedni o drugima I da kao država stvaramo uslove da svi mogu da se školuju jednako,da imaju posao” , rekla je ministarka Mihajlović i otkrila da od gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca saznala da će, naporima sa lokalnog nivoa a u partnerstvu sa prijateljima grada u naselju Blaževo uskoro biti izgradjeno savremeno dečije igralište za sve mališane koji u tom naselju žive.

 

Foto galerija

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika