A- A A+

Skupština usvojila budžet za 2019. godinu

Одборници су усвојили буџет за наредну годину који износи 2 милијарде 621 милион 280 хиљада динара. Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац оценио је да је буџет за наредну годину транспарентан, реалан, економски прихватљив и скројен по мери грађана. Иако мањи него претходне године, буџет за 2019. је инвестициони, социјално и развојно оријентисан. Представљајући нацрт буџета, градоначелник је потсетио да би приходи били већи да 2011. године грађани нису позвани на бојкот пописа.

На заседању је усвојен и други ребаланс буџета за ову годину у износу од скоро 2,9 милијарди динара.

На предлог градоначелника одборници су изгласали да се захтев “Градске топлане” да цена грејања стамбеног простора поскупи са 102 на 109 динара по квадратном метру скине са дневног реда.

Локални парламент усвојио је измене одлуке о утврђивању доприноса за уређивање грађевинског земљишта по којој ће инвеститори бити обавезни да плате 1,5 милиона динара за свако недостајуће паркинг место.

Усвојена је одлука о изради плана детаљне регулације за реконструкцију магистралног пута Нови Пазар – Тутин који је од виталног значаја за грађане овог краја.

Одборници су усвојили одлуку о додели бесповратних средстава за суфинансирање пројеката инвестиционог одржавања стамбених зграда у Новом Пазару.

Скупштина Новог Пазара расправљала је и о одговорности локалне самоуправе за пожар у згради „Бор“, плаћању трошкова лечења Ћамилу Јуковићу и давању сагласности за асфалтирање улица. Одборници владајуће већине и надлежних служби у градској управи изнели су аргументе и истакли да да нико у локалној самоуправи не сноси одговорност за ову трагедију, те да локална власт не може да утиче за рад Ватрогасне службе. Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац објаснио је какве су ингеренције локалне самоуправе и одбацио оптужбе опозиције да је градска управа на било који начин одговорна за пожар на згради Бор.

”Иако није у нашој надлежности, ми смо помогли породицама, сносили трошкове реконструкције у жељи да олакшамо насталу ситуацији. Тада смо први притекли у помоћ и увек ћемо бити ту за све наше грађане, јер су нам увек били на првом месту”, казао је Бишевац.Донети су закључци по којима је Центар за социјални рад задужен да провери могућности за помоћ Јуковићу, и позвани грађани и финансијери да поштујући процедуру и испуњавајући све законом предвиђене услове затраже неопходне грађевинске дозволе за изградњу инфраструктуре.  Одборници владајуће већине истакли су да за наводе опозиције о обезбеђеним средствима за улице о којима се расправља нису добили потврду ни од једне релевантне државне институције, а обратили су се свима.

Скупштина је сменила вршиоца дужности директора ЈП “Градска топлана“ Дејана Нићифоровића, а на његово место именовала шефа правне службе “Градске чистоће” Владимира Маринковића.

Са функција су смењени и поново именовани вршиоци дужности директора “Паркинг сервиса” Армин Меховић, Завода за урбанизам Суат Љајић и Дома здравља Ервин Ћоровић. Донета је и одлука о расписивању конкурса за избор директора Завода за урбанизам.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops