A- A A+

Љајић, Михајловић и Бишевац о завршетку обилазнице око Новог Пазара, путном правцу Нови Пазар - Тутин и осталим инфраструктурним пројектима у Санџаку

Изградња обилазнице око Новог Пазара  један је од инфраструктурних приоритета у чију ће реализацију Влада Србије и град Нови Пазар уложити ресурсе, рекао је на састанку одржаном у Београду градоначелник Нихат Бишевац. Састанку са потпредседницима  Владе Републике Србије, Расимом Љајићем и Зораном Михајловић осим градоначелника Новог Пазара присуствовали су помоћник градоначелника Нихад Хасановић,  председник општине Тутин Кенан Хот и председник СО Сјеница Мухедин Фијуљанин.  Састанак је одржан са циљем дефинисања  приорита у изградњи регионалних и локалних саобраћајница, завршетка обилазнице око Новог Пазара,  и радова на путном правцу Нови Пазар-Тутин. Било је речи и о  раду катастарских служби, инспрекцијским пословима и динамици издавања грађевинских дозвола и решења о озакоњењу објеката али и свим осталим инфраструктурним пројектима у Санџаку.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац истакао је  управо да је за овај град најважнија изградња обилазнице којом се решава  питање транзитног саобраћаја. Једнако је, према речима градоначелника Бишевца, значајна и изградња пута на уласку у Нови Пазар од Бањске петље.

„Нови Пазар има више од 120.000 становника и велики туристички потенцијал. Изградњом поменутих саобраћајница значајно ћемо унапредити квалитет и безбедност путне инфраструктуре“, нагласио је он.

Потпредседник Владе Расим Љајић захвалио је министарки Зорани  Михајловић  на подршци и свему до сада урађеном за ове три општине.

„Хвала Вам на озбиљности коју показујете према овим трима општинама. Много се ранијих година причало о пројектима у Санџаку, али ништа није урађено. Сада, осим пута Нови Пазар–Тутин, чија реализација почиње на пролеће, можемо да разговарамо и о другим важним пројектима за ове крајеве“, закључио је Љајић.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић је казала да је циљ овог састанка да се заједнички дефинишу инфраструктурни приоритети у три локалне самоуправе. Она је додала да је за разлику од њихових претходника, ова Влада посвећена томе да помогне у решавању питања важних за грађане Новог Пазара, Сјенице и Тутина.

Она је рекла да је тим Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре али и стручњаци из ресорних јавних предузећа на располагању граду Новом Пазару, општинама Сјеница и Тутин, како би вам помогли у припреми потребне документације и реализацији за вас важних пројеката“.

Михајловићева је похвалила Нови Пазар због броја издатих решења о озакоњењу и истакла да се у овом граду успешно реализује ИПА пројекат изградње кућа за ромске породице, као и да је држава вољна да помогне изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Пазару.

Кенан Хот, председник општине Тутин, изразио је захвалност Министарству на подршци и истакао да је за ову локалну самоуправу један од приоритета изградња међудржавног регионалног пута Тутин-Рожаје, у дужини од седам км, као и изградња кружног тока на улазу у Тутин, где се спајају три регионална пута.

„Тутин је у претходне четири године асфалтирао више од 100 км локалних путева. Ваша помоћ нам је важна, јер ћемо изградњом кружног тока и завршетком пута ка Црној Гори додатно унапредити безбедност саобраћаја“, казао је Хот.

Инфраструктурни пројекти приоритет су и општине Сјеница.

„Сјеница има велики број насеља и разуђену путну инфраструктуру. За нас је најважнија изградња кружног тока у граду, из безбедносних разлога, као и реконструкција две велике улице – Пештерске и Милорада Јовановића, због великог броја ученика. Изградња раскрснице би умногоме решила те проблеме“, рекао је Мухедин Фијуљанин, председник Скупштине општине Сјеница.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops