A- A A+

Амбасадор Норвешке: "Помоћи ћемо економско оснаживање Новог Пазара"

„Сарадња Краљевине Норвешке и Новог Пазара биће у наредном петиоду још боља и то ћемо реализацијом конкретних пројеката потврдити “, поручио је током посете нашем граду амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес  Бјорнстад.

“Тим пројектима желимо да створимо боље место за живот, економоски просперитет и нова радна места за ваше грађане. Помоћи ћемо вама, који већ радите изузетан посао да постигнете још боље резултате. Ово је изванредна област и центар једне од најбројнијих мањина у Србији. Имам обичај да кажем да Београд чини великим то што је раскрсница југоисточне и западне Европе, али се та констатација још више односи на Нови Пазар”,, рекао је Бојрнстад коме је овом приликом уручена повеља града, додељена за изузетану подршку Новом Пазару.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац осврнуо се на досадашњу сарадњу са Краљевином Норвешке и пројекте међу којима је најзначајнији реконструкција објекта Основне школе “Стефан Немања”.

“Успели смо уз подршку пријатеља, Краљевине Норвешке, да решимо вишегодишњи проблем у једној од највећих градских школа. Сада, на обострано задовољство, али и на задовољство ствих грађана Новог Пазара, 1300 ученика наставу похађа у потпуно новим условима”, рекао је градоначелник Нихат Бишевац овим поводом.

Краљевина Норвешка финансирала је реконструкцију крова, кишне канализације, грејања и фасаде са 360.000евра кроз пројекат који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС). Нови кров на згради школе спречио је даље прокишњавање и појаву влаге, док је енергетска ефикасност у објекту увећана реконструкцијом грејања и преласком са мазута на биогорива, као и постављањем фасадне изолације.

Прошле године је, такође средствима Краљевине Норвешке, замењена кровна конструкција на новопазарском Дому здравља.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops