A- A A+

Усвојен Локални акциони план, циљ запошљавање грађана

На данашњем заседању Скупштине града  усвојен је Локални акциони план запошљавања за текућу 2018. о чијој важности је пред одборницима говорио први човек Новог Пазара Нихат Бишевац.

“Циљ нам је да мотивишемо предузетнике у Новом Пазару да запошљавају раднике. За ову меру смо издвојили 10.000.000 динара из градског буџета, а исто толико ресорно министарство како би се запослило 100 људи, посебно они из теже запошљивих категорија становништва. Нама је циљ да повећамо број запошљених грађана Новог Пазара и да створимо амбијент за привлачење инвестиција у наш град” рекао је Бишевац.

Сврха документа је, између осталог, повећање запослености, улагање у људски капитал и социјалну инклузију.

Одборници  су разматрали предлог измене Одлуке о утврђивању доприноса за уређивање грађевинског земљишта, којим се цена за недостајућа паркинг места повећава са 900.000 на 1.200.000 динара, како би се на тај начин подстакли инвеститори да обезбеде паркинг места.

Усвојена је и одлука о утврђивању минималног износа за плаћање трошкова инвестиционог одржавања заједничких делова зграде и висине накнада за управљање у случају принудно постављеног професионалног управника.

Уз сагласност одборника усвојена је одлука о реализацији буџета Града Новог Пазара планираних расхода за услуге социјалне заштите за 2018.годину. Овом одлуком повећава се износ од 22.800.000 динара на 46.770.000 динара. Увећани износ за ову намену обезбедиће Министарство за рад, запошљавање борачка и социјална питања.

Расписан је и јавни конкурс за избор директора ЈКП “Водовод и канализација”.

Директори јавних предузећа и установа су одборнике локалног парламента упознали и са планом и програмом за ову годину, а за градског  јавног правобраниоца  изабрана је Сабина Тотић. Избор је уследио након одлуке досадашњег правобраниоца Џенане Хамидовић да на ову функцију поднесе оставку.

Сабина Тотић изабрана је за градског правобраниоца на предлог градоначелника Новог Пазара Нихата Бишевца, који је истакао  напомињући да се ради о стручњаку и особи која је функцију заменице градског правобраниоца обављала од 2013.године.

Скупштина је дала сагласност и да уместо Амира Хасурџића (СДА) функцију одборника обавља Хусно Бихорац, такође из Странке демократке акције Санџака.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops