A- A A+

Бишевац: Енергија ка проблемима а не поделама

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац говорио је у интервју у Дневном листу данас (подлистак Санџак Данас) о резултатима у 2017. и очекивањима од нарддне календарске године. Интервју објављен у петак 22.12.2017. преносимо у целости.

Година,која је на измаку, за овај град је била успешна. У њој смо наставили политику коју водимо за стварање повољне климе за развој привреде и бољи живот свих грађана. На политичком плану постигнут је консензус са основним принципима којима се водимо. Постављени су јасни принципи за оснаживање мале привреде, унапређење школства и социјалне заштите и наставак улагања у спорт. Изузетно је важно што смо успели да стабилизујемо буџет, оцењује за Санџак Данас градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

Шта издвајате када је политика у питању?

Стабилна коалиција, коју чине Санџачка демократска партија (СДП),СДА Санџака, СНС и СНП, донела је користи у више области. Сада енергију трошимо на решавање проблема у развоју града, а не на свађе, међусобне прозивке и продубљивање разлика како је било раније. И у политичком и у друштвеном смислу изузетно је важна посета председника Републике Турске и Србије, Реџепа Таипа Ердогана и Александра Вучића. Овај град је тада показао јединство и способност да буде организатор једног таквог значајног догађај а. Нови Пазар се због тога нашао на светској мапи и о њему су говорили светски медији. Послане су поруке мира и толеранције, а потписани су и споразуми веома значајни за нас.

И ова година је прошла без директних инвестиција и доласка иностраних инвеститора. Како оцењујете ситуацију у привреди?

Неколико година уназад привреда у Новом Пазару се суочава са истим проблемима. Проблем недовољно изграђене инфраструктуре и удаљеност од великих центара отежавају инвестиције. У овом тренутку ослањамо се на малу привреду, која је носилац развоја града. Људе овде краси предузернички дух, зато је градска власт, у сарадњи са Владом Србије, Развојном агенцијом Србије и Националном службом запосљавања усмерила  помоћ ка домаћем предузетништву. Настојимо да им помогнемо кроз обезбеђивање средстава за рад, субвенцију и едукацију. У развојним пројектима рачунамо и на наше привреднике из дијаспоре и стварамо им услове за лакше и ефјкасније улагање у родни крај.

Који су најзначајнији пројекти реализовани у току ове године?

Започето је много пројеката, које смо планирали да завршимо следеће године. Од оних који су завршени посебно бих издвојио корићење река Рашке, Дежевске и Бањске. Комплетно реновирање ОС „Стефан Немања" и изградњу атлетског стадиона. За корићење ове три реке уложено је 2,2 милиона евра, које смо добили из Светске инвестиционе банке. Више од пола милиона евра утрошено је за реновирање основне школе. Овај пројекта је са 360.000 евра подржала Амбасада Норвешке у Србији, Канцеларија за јавна улагања је обезбедила 65.365 и град је учествовао са 98.307 евра. Завршен је и спортски инфраструктурни понос града, атлетски стадион, у чију изградњу је уложено 110 милиона динара. Министарство омладине и спорта је обезбедило 60 милиона, а 50 милиона динара обезбедио је град.

Од онога што је урађено са чим сте посебно задовољни, а шта је могло да буде боље?

Поносан сам што је овај град био организатор неколико значајних манифестација. Издвајам Балканијаду (Балканскопрвенство у атлетици), која је била убедљиво најзначајнија и најубедљивија манифестација у региону. Од тога ћемо имати дугорочне користи. Дуго након тога смо добрјали захваТнице од удружења широм Балкана са жељом да се сарадња настави. Задовољан сам И што је град у овој години забелезио експанзију у изградњи. То је доказ  да град живи И развија се. Туризам нам је у експанзији. Бележимо повећан број туриста,  стигла нам је награда ЕДЕН-а по којој је Нови Пазар европска топ дестинација и овде се тренутно гради пет хотела. То је доказ да се туристички потенцијали у овом граду развијају у добром правцу. Нисам незадовољан ни пројектима које смо завршили и онима које смо добили.

Који пројекти ће бити реализовани следеће године?

Већ на почетку нове године биће завршена изградња ургентног блока. Дечији вртић у насељу Шестово је завршен и следи његово опремање и пуштање у рад. Решаваћемо и проблем саобраћаја у центру града. Изградњом нове саобраћајне инфраструктуре растеретићемо град саобраћајне гужве. У плану је изградња два нова моста у центру града и приступних саобраћајница. За реализацију ових пројеката већ смо потписали протокол са Турском агенцијом заразвој (ТИКА), приликом посете турског председника Ердогана Новом Пазару. Очекујем да почне ревитализација Старе чаршије, реконструкција хамама Иса-бега и изградња дечијег вррића. Све су то турске донације. Веома важнан  за нашу саобраћајну инфраструктуру је и наставак радова на изградњи обилазнице око Новог Пазара.

Какву локалну самоуправу желите у 2018.години?

За нас је изузетно важна транспарентност у раду и сарадња с грађанима. Напредовали смо на листи транспарентних градова и тежићемо да се што више отварамо према грађанима, јер нам је то најбитније. Жеља нам је да грађани имају пуно поверење у наш рад, да активно учествују у развоју града, да нам дају сугестије, предлоге, покрећу иницијативе. Наше је опредељење да будемо отворени и  да заједно стварамо боље услове за живот и рад у граду.

О томе чиме је посебно задовољан, градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац је рекао:

Посебно сам задовољан добрим међунационалним и међународним односима, који су део традиције овог града и у том правцу настављамо. Друштвени активизам је могао да буде знатно бољи и хоћемо унапређење у тој области. Увек смо ту да се одазовемо на позиве институција и удружења и пружимо помоћ у спровођењу акција чији је циљ побољшање ситуације у друштву. Посебан акценат ставићемо на болести зависности и кроз различите активности и едукације младој популацији ћемо указивати на штетност ових пошасти.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops