A- A A+

Буџет 2018. развојни, због суфицита у овој години још један ребаланс

Трећи ребаланс буџета града Новог Пазара града за текућу годину, усвојен на последњој овогодишњој Скупштини, предложен је због већих прихода од оних предвиђених планом буџета буџета за 2017. годину.

Суфицитом у буџету планирано је да се измире дуговања за јавну расвету, а потом и према ЈКП “Градска чистоћа” и “Водовод и канализација”, спортску инфратсруктуру, те оне дугове са великим каматама.

Приходи, који су остварени у буџету, а због којих је дошло до треће измене износе преко 100 милиона динара.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац каже да ће средства бити утрошена на прави начин, те да је интерес грађана на првом месту.

“Дошло је до повећања прихода у буџету и због тога је овај ребаланс буџета данас на седници Скупштине. Приходи, који су направљени у буџету биће искоришћени на прави начин, а у складу са Законом о буџету, транспарентно и у најбољем интересу грађана”, рекао је градоначелник Бишевац.

Шеф одборничке групе “За европски Нови Пазар” др Муамер Бачевац каже да је Нови Пазар један од ретких градова, који је на овај начин завршава 2017.годину.

“Међу ретким градовима који имају суфицит, који ћемо користити за бољи живот грађана. Домаћинским опхођењем према новцу грађана град је успео да оствари суфицит и то је за похвалу. Зато позивам све одборнике да подрже овакву измену”, рекао је Бачевац.

Усвојен је и Нацрт буџета за наредну годину. Буџет је, како је речено на седници Скупштине Новог Пазара, рестриктиван али и развојни и социјално одговоран. Пројектован је на две милијарде и четири стотине и један миллион динара, као и прошле године буџет је рестриктиван, али је већи због одлуке Владе о повећању плата у јавном сектору.

Средства за пољопривреду су дуплирана, што је око 10 милиона динара помоћи развоју пољопривреде, та ставка у буџету је највише изазвала интересовање одборника опозиције.

“Средства за ову намену су издвојена у сарадњи са пољопривредним удружењима”, истакнуто је на седници Скупштине

Шеф одборничке групе “За европски Нови Пазар”, др Муамер Бачевац истакао је да је буџет инвестициони и развојни, а и социјално одговоран.

“Повећали смо средства за грађане, који су у социјалној потреби. Одвојили смо средства за асфалтирање. Буџет је добро скројен, ми се надамо да ћемо и ове године имати ребалансе буџета са суфицитима. Трудимо се да овај град буде европска регија, до сада смо радили на томе и радићемо и убудуће”, рекао је Бачевац.

На места вршилаца дужности директора поново су именовани: директор Завода за урбанизам Суат Љајић на место директора, “Градске топлане” Дејан Нићифоровић, “Паркинг сервиса” Армин Меховић, Дома здравља Ервин Ћоровић и Народне библиотеке “Доситеј Обрадовић” Елијас Реброња, док је за првог човека Регионалног позоришта конкурсом изабран Сеадетин Мујезиновић, донедавни вршилац дужности.

И кадровски план Градске управе предвиђа запошљавање 23 нова радника у локалној самоуправи током 2018. године, од којих је њих 15 предвиђено за службу комуналне полиције и као такав је изгласан на данашњем заседању.

 

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops