A- A A+

Predstavljeni najznačajniji projekti za privrednike u Novom Pazaru

U organizaciji Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA, Nacionalne službe za zapošljavanje i Odjeljenja za razvoj privrede Grada u Novom Pazaru su predstavljeni najvažniji programi pomoći i podsticajnih sredstava za koje mogu konkurisati privrednici iz Novog Pazara.

Različite programe pomoći, olakšice u poslovanju, ulaganja i usluge predstavili su predstavnici Ministarstva privrede, Nacionalne službe za zapošljavanje, Fonda za razvoj, predstavnici Agencije za osiguranje i finansije izvoza, Razvojne agencije Srbije i Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA. Budžeti pomenutih institucija za investiranje u privredu su povećani, a preocedura za dobijanje sredstava i suluga je olakšana tako da se očekuju i bolji rezultati. U dosadašnjem periodu Ministarstva privrede investiralo je velika količinu novca preko projekata za razvoj privrede Grada.

” Ove godine imamo za jednu trećunu više tih sredstava i nama je cilj da što više tih sredstava bude. Znamo da ovdje nije blio stranih investitora i da su nosioci privrednog razvoja upravo naša preduzeća, koja povećanjem svojih kapaciteta mogu omogućiti nova zapošljavanja”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Fokus Ministarstva privrede je i ove godine na početnicima u biznisu.

“Svi naši programi predstavljaju kombinaciju povoljnih bespovratnih sredstava i kredita bilo da se radi o Fondu za razvoj, bilo o razvojnim bankama. Kmatne stope su ove gdone još niže nego što su bile prethodne godine. Ja pozivam se privrednike da iskoriste neke od programa koji su na raspolaganju”, rekla je ispred Ministarstva privrede, Katarina Obradović Jovanović.

I Nacionalna služba za zapošljavanje izdvojiće veći iznos sredstava u odnosu na prethodni period koji podstiču zapošljavanje ali i proširuju kapacitete postojećih firmi na teritoriji Novog Pazara.

” Mi ćemo na raspolaganju imati znatno veći budžet nego što je bilo prošle godine, za nekih 350 miliona dinara. Imaćemo više sredstava. To će omogućiti da grad Novi Pazar dobije veći iznos u odnosu na prošlu godinu, kada smo plasirali sto miliona dinara, a to je omogućilo da se preko 800 lica uljuči u različite programe i mere politike zapošljavanja”, rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Zoran Martinović

Ono što je novina jeste da su povećani i pojedinačni iznosi tako da će učesnici projekata i poslodavci u narednom periodu dobiti više novca preko projekata Nacionalne služba za zapošljavanje.

Veliki dio programa odnosi se na pomoć malim i srednjim preduzećima, a upravo su ona  najviše zastupljena u Novom Pazaru. Na skupu je predstavljena velika pomoć za privrednike u sferi izvoza i osiguranja, a pomoć privrednicima i zapošljavanju ogleda se i u povoljnim kreditima koji su dostupni. Ovakve kredite predstavio je Republički fond za razvoj.

Produžena ruka svim okupljenim instutucijama i njihovom kontaktu sa privrednicima je Regionalna razvojna agencija Sandžaka SEDA, koja je je i jedan od organizatora događaja.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops