A- A A+

“Пословни сусрети” верификација подршке малом и средњем предузетништву

На “Пословним сусретима” одржаним у новопазарском Културном центру представиле су се компаније из целе Србије. Један од разлога за организовање сусрета је да се привредницима омогући да размене искуства и да нађу нове партнере у послу. Сајам старт уп компанија” је изложбено –продајног карактера, па су могућности да већ првог дана виде и пробају неке од изложених производа имали и заинтересовани грађани.

“Помоћ УСАИД кроз финансијска и нефинансијска средства имала су до сада 122 предузетника са територије Новог Пазара, а та подршка је у толико значајнија ако имамо у виду да у нашем крају није било других страних инвестиција. Град ће уз подршку Владе Србије и других партнера наставити да подржава развој малих и средњих предузећа”, казао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

Програм обухвата јачање привреде у 12 јединица локалне самоуправе о чему је говорила директорка Канцеларије за демократски и економски развој, Лаура Палмер Павловић:

“Четрдесет девет предузетника излагало је на дванаест међународних сајмова што је један у низу наших пројеката подршке. Заједнички напори УСАИД, Развојне агенције Србије и градова односно општина дају конкретне резултате.  Мале фирме имају потенцијал да буду конкурентне ван граница своје заједнице, на шта смо изузетно поносни”, казала је Павловићева.

Извршни дирецтор Развојне агенције Србије Тамара Јуренић казала је да партнерство са УСАИД и пројекат подршке приватном сектору у јужној и југозападној Србији резултирало обезбеђивањем конкретне помоћи у пословању  184 мала и  средња предузећа.

“Подржали смо преко 60 почетника кроз финансијска и нефинансијска средства и обуке. За ове пословне сусрете пријавило се преко 160 учесника, што само потврђује да је сарадња са УСАИД изузетна, као и са јединицама локалне самоуправе и развојним агенцијама”, поручила је Јуренићева овим поводом.

Један од партнера на пројекту је Регионална развојна агенција СЕДА, чији директор Самир Качапор је истакао да је поносан на рад агенције на терену.

“Партнери на овом пројекту су нам агенције из Краљева, Ужица и Лесковца. Пројекат је изузетнан јер подразумева конкретну подршку нашим привредницима који су започели сопствени бизнис а свака од тих компанија запослила је по неколико лица па је добит по заједницу вишеструк”, рекао је директор СЕДА, Самир Качапор.

Сајам траје и 25.априла и прлика је за представљање произвођача агро, модне и лаке индустрије. У оквиру пројекта „Подршка развоју приватног сектора у јужној и југозападној Србији (ПСД)“ који је финансирала Америчка агенција за међународну сарадњу УСАИД преко Развојне агенције Србије са 4 регионалне развојне агенције за развој из Новог Пазара, Лесковца, Краљева и Ужица. Куповином опреме подржано је 62 привредника, за које је овај догађај првенствено и организован како би представили свој досадашњи рад.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops