A- A A+

Јачањем малих и средњих предузећа до нових радних места

Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији, Мајкл Давенпорт боравио је у Новом Пазару у оквиру дводневне посете санџачким општинама. Девенпорт је овом приликом обишао пројекте које финасирају Европска унија и Влада Швајцарске преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, а који за крањи циљ имају бољи живот становништва у 34 програмске општине на југоистоку и југозападу Србије. Овом приликом уручени су уговори о донацији за 22 млада предузетника укупне вредности 183.307 евра, како би млади покренули своја предузећа. Шеф делегације ЕУ обишао је, заједно са градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем, Сајам обуће на коме су промовисани модели обуће  настали у оквиру пројекта унапређења конкурентности сектора обућарства. Поздравну реч на сајму чији су организатори СЕДА и Асоцијација обућара „НП схоес“ упутио је управо градоначелник Бишевац.

„Честитам на успешно реализованом пројекту и захваљујем ЕУ Прогресу и Влади Швајцарске који су препознали наш град као предузетнички и произвођачки изузетно просперитетну заједницу. Ово је пример како се удруживањем у кластеру производи лакше пласирају према иностраном тржишту. Циљ оваквих пројеката је запошљавање нових људи у процесу производње а ЕУ Прогрес је у том погледу наш изузетан партнер већ дужи низ година.“

Девенпорт је изразио уверавање да ће пројекти попут овога и у будућности имати смисла јер је резултат таквих пројеката очигледан.

„Велико ми је задовољство што град Нови Пазар, агенција СЕДА и ваши предузетници нашу активност овде доживљавају као  партнерски гест и одговорно се односе према ономе што је у њиховом домену деловања. Заједнички циљ нам је раст производње што није могуће без јачања малих и средњих предузећа, која су најсигурнији пут до нових радних места и економске стабилности“.

У Народној библиотеци „Доситеј Обрадовић“, шеф делегације Европске уније Мајкл Девенпорт уручио је књиге и публикације о Европској унији, чиме је симболично обележено учешће библиотеке  у ЕУТЕКА мрежи коју чини 47 библиотека у Србији.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops